Finanční a ekonomický institut: Centrální banky vyrábí moc peněz, říká ekonom ING Jakub Seidler

27.05.2016 8:57

Krize ukázala, že řada ekonomických teorií, které se považovaly za dané, neplatí. Byl omyl si myslet, že spotřebu na dluh lze dělat dlouhou dobu. Centrální banky vyrábí už moc peněz. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to potvrdil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Finanční a ekonomický institut: Centrální banky vyrábí moc peněz, říká ekonom ING Jakub Seidler
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Podle něho centrální bankéři pořád dodávají spoustu nových peněz do systému. „To automaticky vede k investicím do trhů, které se začnou přehřívat, a když zase přijde korekce, vyvolá to obavy, nejistotu. Ekonomiku to může nepříznivě zasáhnout. Řada centrálních bankéřů to dělá už příliš dlouho,“ řekl Seidler.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler (Foto: Archiv ING).

Hlavní ekonom ING v rozhovoru pro portál FAEI.cz uvedl, že za pár let by centrální bankéři dokonce mohli přijít o svou nezávislost, pokud se ukáže, že jejich politika vedla ke krizím. „Kritika od politiků se už citelně ozývá z Německa,“ poznamenal a zmínil argument řady ekonomů, že podporování ekonomiky ze strany centrálních bank se „dostává do bodu, kdy to může mít více rizik, než užitku“.

Jakub Seidler v rozhovoru také upozornil, že v Rakousku a Německu až příliš rychle rostou nemovitosti. U nás ale rizika nevidí, protože jde o oživení po letech stagnace. „V Česku nejsou nemovitosti rizikové,“ řekl doslova.

Celý rozhovor s Jakubem Seidlerem najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…