Finanční a ekonomický institut: Centrální banky vyrábí moc peněz, říká ekonom ING Jakub Seidler

27.05.2016 8:57

Krize ukázala, že řada ekonomických teorií, které se považovaly za dané, neplatí. Byl omyl si myslet, že spotřebu na dluh lze dělat dlouhou dobu. Centrální banky vyrábí už moc peněz. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to potvrdil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Finanční a ekonomický institut: Centrální banky vyrábí moc peněz, říká ekonom ING Jakub Seidler
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Podle něho centrální bankéři pořád dodávají spoustu nových peněz do systému. „To automaticky vede k investicím do trhů, které se začnou přehřívat, a když zase přijde korekce, vyvolá to obavy, nejistotu. Ekonomiku to může nepříznivě zasáhnout. Řada centrálních bankéřů to dělá už příliš dlouho,“ řekl Seidler.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler (Foto: Archiv ING).

Hlavní ekonom ING v rozhovoru pro portál FAEI.cz uvedl, že za pár let by centrální bankéři dokonce mohli přijít o svou nezávislost, pokud se ukáže, že jejich politika vedla ke krizím. „Kritika od politiků se už citelně ozývá z Německa,“ poznamenal a zmínil argument řady ekonomů, že podporování ekonomiky ze strany centrálních bank se „dostává do bodu, kdy to může mít více rizik, než užitku“.

Jakub Seidler v rozhovoru také upozornil, že v Rakousku a Německu až příliš rychle rostou nemovitosti. U nás ale rizika nevidí, protože jde o oživení po letech stagnace. „V Česku nejsou nemovitosti rizikové,“ řekl doslova.

Celý rozhovor s Jakubem Seidlerem najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…