Finanční a ekonomický institut: Vymahači dluhů by neměli dlužníky kasírovat podle svého

27.09.2016 13:32

Mimosoudní vymáhací firmy by neměli mít možnost přihazovat si k dluhům, kolik se jim zamane. Poplatky inkasních agentur by měly mít maximální hranici, stejně jako u exekutorů. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) to řekl Radek Laštovička, prezident Asociace inkasních agentur (AIA).

Finanční a ekonomický institut: Vymahači dluhů by neměli dlužníky kasírovat podle svého
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Je důležité rozlišovat účelně vynaložené náklady věřitele spojené s uplatněním pohledávky, jež upravuje i § 513 Občanského zákoníku, a které mohou být v souladu se zákonem na dlužníka přeneseny i prostřednictvím inkasní agentury, a poplatky účtované dlužníkovi ze strany inkasních agentur, které často oporu v zákoně nemají,“ konstatoval v rozhovoru Laštovička.

Asociace, která reprezentuje asi čtvrtinu inkasního trhu, prosazuje, aby přiměřené náklady hrazené dlužníkem, určoval zákon, potažmo ministerstvo spravedlnosti vyhláškou. AIA si už s pomocí advokátů nechala vypracovat pracovní návrh, jenže podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je to jen snaha několika agentur nastavit trh podle svého a ostatní z toho vytěsnit.

I promlčená pohledávka je stále pohledávkou, uvedl šéf asociace. Promlčení podle něj znamená, že věřitel ve stanoveném čase pouze nezažaloval pohledávku u soudu. „Neznamená to, že by svůj dluh někdo uhradil nebo že dluh zanikl. Ano, pokud se taková pohledávka dostane k soudu, má dlužník možnost namítnout promlčení, ale proč by se takové pohledávky neměly vymáhat? Stále je to dluh,“ konstatoval.

Celý rozhovor s Radkem Laštovičkou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec