Finanční správa: I příjmy z internetových platforem se zdaňují

30.03.2018 13:51

Příjmy z ubytování či přepravy osob získané prostřednictvím internetových platforem jako je například Airbnb, Booking, Uber a další, podléhají dani z příjmu a mají být zahrnuty v daňovém přiznání za rok 2017. Poslední den pro podání daňového přiznání, pokud jej nepředkládá daňový poradce, nebo lhůta není prodloužena ze zákona, letos vychází na úterý 3. dubna.

Finanční správa: I příjmy z internetových platforem se zdaňují
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Lidé, kteří pronajímají nemovitost například přes Airbnb nebo Booking, stejně tak ti, kteří poskytují přepravu například přes platformu Uber, mají povinnost odvést z těchto výdělků daně.

Fyzické osoby

Příjmy fyzických osob z ubytování či přepravy osob prostřednictvím internetových platforem naplňující veškeré znaky podnikání, podléhají dani z příjmů fyzických osob jako příjmy ze samostatné činnosti. V ojedinělých případech, když tyto činnosti znaky podnikání nevykazují, se zpravidla bude jednat o příjmy z nájmu nebo ostatní příjmy, nicméně i tyto příjmy jsou vždy předmětem daně z příjmů fyzických osob.

Právnické osoby

Pokud je poskytovatelem ubytovacích služeb či přepravních služeb právnická osoba, pak tyto příjmy získané skrze platformy představují příjmy z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem, které podléhají dani z příjmu právnických osob.

Daň z přidané hodnoty

Finanční správa upozorňuje, že internetové platformy (Airbnb, Uber, a další) jsou pro účely daně z přidané hodnoty (DPH) považovány jako osoby neusazené v tuzemsku. Poskytovatelé služeb využívající tyto platformy ke své činnosti, mají povinnost přiznat DPH z přijaté služby od těchto platforem, které nejčastěji poskytují služby spočívající v použití online platformy, za kterou si účtují servisní poplatek a právě z této služby musí příjemci (např. poskytovatelé ubytování nebo přepravy osob) uhradit DPH v tuzemsku. Pokud tito příjemci služeb od platforem dosud nejsou registrováni jako plátci DPH, jsou povinni se registrovat z důvodu přijetí této služby jako tzv. identifikovaná osoba.

Podrobné informace k daňovým povinnostem poskytovatelů ubytovacích služeb lze nalézt ZDE a informace k daňovým povinnostem poskytovatelů přepravních služeb naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…