Finanční správa: Kobra uchránila 52 milionů korun

04.08.2020 22:31

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování trestního spisu s krycím názvem MIDI a navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat pětici mužů ve věku od 34 do 64 let.

Finanční správa: Kobra uchránila 52 milionů korun
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Obvinění se měli pokusit vylákat na státu tzv. vratku DPH tím způsobem, že si jen za tímto účelem založili zahraniční obchodní společnost, kterou následně registrovali k DPH v České republice. V daňovém přiznání, podaném krátce po této registraci, pak mělo dojít k deklaraci obchodů se zbožím či službami v řádech stovek milionů korun. Podle závěrů kriminalistů NCOZ a pracovníků Finanční správy však tyto obchody nikdy neproběhly tak, jak byly formálně deklarovány. Na základě úzké spolupráce v rámci pracovního týmu Daňová Kobra a zásahu pracovníků správce daně k vyplacení nadměrného odpočtu více jak 52 milionů korun nedošlo, čímž byly účinně ochráněny fiskální zájmy státu.

Všech pět mužů navrhl vyšetřovatel obžalovat ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve stadiu pokusu (podle § 21 odst. 1 trestního zákoníku k § 240 odst. 1, 2 písm. a odst. 3 trestního zákoníku ve spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku).

Část obviněných v této trestní věci již byla nepravomocně odsouzena v jiné trestní věci k mnohaletým trestům odnětí svobody. Předchozí kauzu rovněž zpracovával tým Daňové Kobry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…