Finanční správa: Kobra uchránila 52 milionů korun

04.08.2020 22:31

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování trestního spisu s krycím názvem MIDI a navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat pětici mužů ve věku od 34 do 64 let.

Finanční správa: Kobra uchránila 52 milionů korun
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Obvinění se měli pokusit vylákat na státu tzv. vratku DPH tím způsobem, že si jen za tímto účelem založili zahraniční obchodní společnost, kterou následně registrovali k DPH v České republice. V daňovém přiznání, podaném krátce po této registraci, pak mělo dojít k deklaraci obchodů se zbožím či službami v řádech stovek milionů korun. Podle závěrů kriminalistů NCOZ a pracovníků Finanční správy však tyto obchody nikdy neproběhly tak, jak byly formálně deklarovány. Na základě úzké spolupráce v rámci pracovního týmu Daňová Kobra a zásahu pracovníků správce daně k vyplacení nadměrného odpočtu více jak 52 milionů korun nedošlo, čímž byly účinně ochráněny fiskální zájmy státu.

Všech pět mužů navrhl vyšetřovatel obžalovat ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve stadiu pokusu (podle § 21 odst. 1 trestního zákoníku k § 240 odst. 1, 2 písm. a odst. 3 trestního zákoníku ve spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku).

Část obviněných v této trestní věci již byla nepravomocně odsouzena v jiné trestní věci k mnohaletým trestům odnětí svobody. Předchozí kauzu rovněž zpracovával tým Daňové Kobry.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…