Finanční správa: Nově jen dvě stránky přiznání k dani z příjmů fyzických osob

06.10.2016 14:21

Ve snaze usnadnit občanům plnění jejich daňových povinností přichází Finanční správa s možností podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob od zdaňovacího období roku 2016 na novém tiskopise, který má pouze dvě strany.

Finanční správa: Nově jen dvě stránky přiznání k dani z příjmů fyzických osob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Zjednodušený a přehledný tiskopis zajišťuje poplatníkům rychlejší a snadnější vyplnění. Tato novinka se týká poplatníků s příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání), kteří tvoří téměř polovinu z celkového počtu 2,1 milionu podaných daňových přiznání za loňský rok.

Poplatník bude mít možnost podat přiznání i elektronicky, přes Daňový portál, kde mu správnost vyplnění ověří kontrolní mechanismy. Součástí tiskopisu je i žádost o vrácení přeplatku na dani. Do daňového přiznání se uvádějí pouze příjmy ze zaměstnání mající zdroj na území ČR. Tiskopis je určen jak pro rezidenty, tak i pro nerezidenty.

„Pro poplatníky je dvoustránkový tiskopis možností, ne však povinností! Proto si lidé mohou vybrat, zda využijí původní tiskopis, na který jsou zvyklí nebo nový zjednodušený dvoustránkový“, dodal generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.
Finanční správa připravila kromě samotného tiskopisu pro poplatníky také leták Jak vyplnit nové přiznání, kde jsou, kromě zvýraznění změn, uvedeny také praktické příklady.

Tento tiskopis není určen pro:

• poplatníky s příjmy z podnikání, nájmu, kapitálových příjmů nebo s ostatními příjmy
• poplatníky s příjmy ze zdrojů v zahraničí
• poplatníky podávající dodatečné přiznání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…