Finanční správa: Podnikatelé a pronajímatelé, máte možnost si vybrat výhodnější zdanění

12.01.2018 16:36

Podnikatelé a pronajímatelé uplatňující výdaje procentem z příjmů (tzv. výdajové paušály), u nichž částka základu daně z podnikání nebo nájmu (popř. v součtu obojího) převyšuje polovinu celkového základu daně, mají možnost při podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2017 zvolit jednu ze dvou variant a vybrat si pro ně výhodnější zdanění.

Finanční správa: Podnikatelé a pronajímatelé, máte možnost si vybrat výhodnější zdanění
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

V první variantě si mohou poplatníci uplatnit vyšší limit výdajového paušálu „zastropovaného“ částkou 2 mil. korun zdanitelného příjmu, ze kterého je výdajový paušál počítán, současně si však nemohou uplatnit slevu na dani na manžela/manželku, jehož/jejíž příjmy nepřesáhly částku 68 tis. korun ročně, ani daňové zvýhodnění na děti, i kdyby jinak splňovali zákonné podmínky pro jejich uplatnění.

Ve druhé variantě si slevu na manžela/manželku ve výši 24 840 Kč i daňové zvýhodnění na děti poplatníci uplatnit mohou, pokud splňují zákonné podmínky pro jejich uplatnění, ale musí použít nižší limit výdajového paušálu „zastropovaného“ částkou 1 mil. korun zdanitelného příjmu, ze kterého je výdajový paušál počítán.

 

Uplatňují výdaje procentem z příjmů 

Maximální částka uplatnitelného výdaje (1. varianta) 

Maximální částka uplatnitelného výdaje (2. varianta)

Podnikatelé v zeměd. výrobě, lesním a vodním hospodářství a  řemeslné živnosti

 80 %

 1,6 mil. Kč

 800 tis. Kč

Ostatní živnostníci

 60 %

 1,2 mil. Kč

 600 tis. Kč

Podnikatelé s jinými příjmy ze samostatné činnosti

 40 %

 800 tis. Kč

 400 tis. Kč

Poplatníci s příjmy z nájmu

 30 %

 600 tis. Kč

 300 tis. Kč

Volbu mezi dvěma variantami zdanění může poplatník provést pouze ve zdaňovacím období roku 2017. Od zdaňovacího období 2018 již budou platit pro všechny podnikatele nižší limity výdajových paušálů a možnost uplatnění slevy na dani na manžela/manželku a uplatnění daňového zvýhodnění na děti (tj. druhá varianta).

Tiskopisy daňových přiznání jsou dostupné v Databázi aktuálních daňových tiskopisů na stránkách Finanční správy nebo je možno učinit elektronické podání v aplikaci Elektronická podání pro finanční správu (EPO) na adrese http://www.daneelektronicky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec