Finanční správa: Reakce na závěry NKÚ o výběru silniční daně

22.02.2022 18:47 | Tisková zpráva

Reakce na: Výběr silniční daně je administrativně náročný a daň provází i nízká efektivita. Za jednu korunu stát vybere v porovnání s ostatními daněmi čtyřikrát méně

Finanční správa: Reakce na závěry NKÚ o výběru silniční daně
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ZDE se zaměřila na výběr silniční daně v letech 2017 až 2020. Efektivitu výběru silniční daně neovlivňuje podle Finanční správy primárně administrativní náročnost, ale negativní vliv na výběr má především inflace a snížení sazby daně. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí
Na automatizaci silniční daně je Finanční správa připravena v rámci realizace nového daňového informačního systému a využívání údajů z vyměřených daňových přiznání tak může být dostupné na portálu MOJE daně již v letošním roce.

Finanční správa konstatuje, že nízká efektivita výběru daně silniční není rozhodujícím způsobem ovlivněna administrativní náročností spojenou se správou daňových úlev a pomalou automatizací, ale hlavně neměnnou výší sazeb daně, které jsou vyjádřeny v korunách, a jsou tedy ovlivněny výší inflace. Přičemž inflace ovlivňuje veškeré náklady na výběr daní včetně mzdových nákladů. Počet správců daně spravujících daň silniční má v rámci posledních let a let sledovaných v průběhu kontrolní akce mírně klesající tendenci. V zákonu č. 16/1993 Sb., o dani silniční, který nabyl účinnosti 1. 1. 1993, nebyly za celou dobu jeho platnosti zvýšeny sazby daně, ale naopak byly od roku 2020 u vozidel s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny sníženy cca o 25 %. Lze tedy konstatovat, že každoroční inflace a snížení sazby daně se negativně podepisuje na efektivitě výběru daně silniční.

Finanční orgány kontrolují oprávněnost uplatnění osvobození v závislosti na důvodu osvobození, přičemž působ ověřování osvobození či slevy na dani je zcela standardní obdobně jako u jiných daní. Naopak, u daně silniční mají finanční orgány možnost ověřovat řadu skutečností uvedených v daňovém přiznání prostřednictvím nahlížení do Registru silničních vozidel a v případě pochybností zahájit standardní postupy v rámci daňového řízení k jejich odstranění. Tento postup je v praxi v optimální míře v zájmu objektivního ověření správnosti údajů uvedených v daňovém přiznání, tj. uplatnění nároku na osvobození, využíván.

Na automatizaci správy silniční daně Finanční správa průběžně pracuje a s automatizovaným porovnáváním údajů ze svých informačních systémů s údaji Registru silničních vozidel Finanční správa počítá při realizaci nového daňového informačního systému. V rámci uvedeného byla analyzována i správa daně silniční a navrženy budoucí změny spočívající v automatizovaném využívání údajů z registru silničních vozidel.

Co se týká možnosti využívat údaje z vyměřených daňových přiznání v rámci služeb online finančního úřadu, tak tyto změny jsou připravovány a Finanční správa předpokládá jejich nasazení na portálu MOJE daně v průběhu roku 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…