Finanční správa: Udělená sankce za porušování zákona o evidenci tržeb byla adekvátní

17.12.2019 21:20

Nejvyšší správní soud potvrdil postup Finanční správy v medializovaném případě podnikatele, který nezaslal datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně a nevystavil účtenku při kontrolním nákupu za 10 Kč. Finanční správa tento rozsudek vnímá jako potvrzení stávajícího nastavení správní praxe.

Finanční správa: Udělená sankce za porušování zákona o evidenci tržeb byla adekvátní
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

„Finanční správa byla i na základě tohoto případu obviňována, že úmyslně likviduje poplatníky a trestá je za bagatelní pochybení. Samozřejmě to není pravda a jsem ráda, že Nejvyšší správní soud potvrdil naši praxi a to, že uložená pokuta byla zcela adekvátní,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Z odůvodnění soudu vyplývá dobře nastavená správní praxe na poli evidence tržeb, resp. sankcí za porušení povinností evidovat tržby a vystavovat účtenky dle zákona o evidenci tržeb. Nejvyšší správní soud navíc nezpochybnil výši pokut a potvrdil, že praxi Finanční správy není třeba měnit.

V případě porušení zákona o evidenci tržeb není totiž pro uložení sankce rozhodující, v jaké hodnotě bylo zboží v rámci kontrolního nákupu pořízeno, nýbrž intenzita porušení zákonných povinností zjištěná především na základě kontrolního nákupu.

Plné znění rozsudku je k dispozici na webových stránkách Nejvyššího správního soudu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…