Finanční správa: Úspěch ČR v boji s daňovými úniky - daňová mezera klesla z 12,1 na 7 procent

25.10.2023 13:21 | Tisková zpráva

Výsledky aktuální studie Evropské komise potvrdily dlouhodobý trend snižování mezery ve výběru DPH v EU (tzv. VAT gap), která poklesla mezi lety 2013-2021 z 20,2 % na 7 % v roce 2021 (tj. o 13,2 procentního bodu). Meziročně přitom v roce 2021 došlo ke zlepšení ukazatele o 5,1 p. b.

Finanční správa: Úspěch ČR v boji s daňovými úniky - daňová mezera klesla  z 12,1 na 7 procent
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Ve svém výhledu pro rok 2022 Komise očekává další snížení daňové mezery v ČR až na 5,3 %. Pozitivní vývoj daňové mezery potvrzuje úspěšnost ČR v boji s daňovými úniky a podvody.

„Snížení daňové mezery na DPH z 20,2 % na 7 % za pouhých osm let je pro ČR obrovským úspěchem v boji s šedou ekonomikou a daňovými úniky. Prokazatelně největším přínosem bylo zavedení kontrolního hlášení pro potírání karuselových podvodů na DPH, které před rokem 2016 podle odhadů krátily státní rozpočet až o 80 miliard korun ročně,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17086 lidí

„Stejně jako na snížení trestné činnosti, tak i na daňové podvody měly významný vliv covidové restrikce. Meziroční zlepšení daňové mezery v ČR v roce 2021 nicméně přesáhlo průměr EU a je tak třeba za ním hledat nejen celoevropské, ale i domácí faktory. Svědčí o skvělých výsledcích cílené analytické, kontrolní a metodické činnosti zaměstnanců finanční správy, za jejichž práci jim patří velké díky. Výsledky studie nás motivují k dalšímu rozvíjení analytických postupů, hledání nových datových zdrojů a budování technických nástrojů, díky kterým můžeme udržet pozitivní trendy i do budoucna,“ dodává Simona Hornochová.

Mezera ve výběru DPH je odhadována jako rozdíl mezi částkou, která byla za daný rok na DPH reálně vybrána, a teoretickou daňovou povinností dovozenou z výkonu ekonomiky. Tento rozdíl je zapříčiněn především rozsahem šedé ekonomiky, daňovými podvody, vyhýbání se daňovým povinnostem či chybami v daňových přiznáních.

graf

Dlouhodobý pozitivní trend snižování daňové mezery na DPH v ČR ovlivňuje několik klíčových faktorů. Primárně je to práce analytiků finanční správy a neustálé zlepšování rizikových analýz a řízení kontrolní činnosti při vytěžování dat z kontrolních hlášení DPH a dalších datových zdrojů, což vede k efektivnějšímu odhalování a potírání karuselových podvodů v řádu desítek mld. Kč ročně. Z výsledků rizikových analýz prováděných na měsíční bázi lze sledovat také klesající tendenci plátců DPH ke krácení této daně. Zjištěnou trestnou činnost finanční správa řeší ve spolupráci s Policií ČR a celní správou v rámci Daňové Kobry, která od svého vzniku v roce 2014 uchránila ČR již 15,1 mld. Kč.

Nezanedbatelný přínos pro výběr DPH přináší také prohlubující se spolupráce s dalšími orgány státní správy, např. Českou správou sociálního zabezpečení či Státním úřadem inspekce práce. Ke snižování daňové mezery přispívá rovněž dobře nastavená výměna informací a mezinárodní spolupráce s okolními státy, stejně jako pokračující digitalizace umožňující analytické zpracování dat i cílenou a rychlou reakci.

Výsledky studie Evropské komise jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…