Finanční správa rozesílá obálky kvůli dani z nemovitých věcí. Přibyl leták o placení přes SIPO

26.04.2015 16:01 | Zprávy

Finanční správa začíná rozesílat obálky se složenkami k zaplacení daně z nemovitých věcí. Letos přibyl i leták s informacemi o placení prostřednictvím SIPO.

Finanční správa rozesílá obálky kvůli dani z nemovitých věcí. Přibyl leták o placení přes SIPO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky) na zdaňovací období roku 2015 končí 1. června. Finanční správa, jako každoročně, rozesílá poštou složenky k zaplacení této daně. V obálce letos navíc poplatníci najdou i leták s instrukcemi jak postupovat, když chtějí tuto daň od příštího roku platit mnohem jednodušeji - prostřednictvím SIPO.

Nepřesáhne-li částka daně 5000 korun, je splatná celá do 1. června. Je-li daň vyšší než 5000 korun, je splatná ve dvou splátkách, avšak poplatník ji může v uvedeném termínu zaplatit i najednou.

Informaci o celkové výši daně a případném přeplatku nebo nedoplatku, se poplatník dozví z oddělitelné části složenky, stejně jako adresu územního pracoviště, kde je uložen jeho daňový spis k dani z nemovitých věcí. Kdo vlastní více nemovitostí v jednom kraji, najde v obálce jen jednu složenku, kde budou platby za všechny nemovitosti v kraji sečteny dohromady. Kdo vlastní nemovitosti na území různých krajů, najde v téže obálce více složenek.

Daň může být zaplacena buď složenkou na kterékoliv poště nebo bezhotovostním převodem z účtu poplatníka na účet finančního úřadu, případně hotově v pokladně finančního úřadu. Aby se u pokladen netvořily nepříjemné fronty, složenky jsou poplatníkům postupně rozesílány tak, aby v jedné lokalitě neobdrželi všichni složenky současně. Poslední složenky by měly být takto doručeny nejpozději do 25. května.

Poplatníkům daně z nemovitých věcí, u nichž na zdaňovací období roku 2015 došlo ke změně výše daně oproti předchozímu roku, případně oproti částce vypočtené v daňovém přiznání, sděluje novou výši daně místně příslušný finanční úřad nejčastěji hromadným předpisným seznamem. Tento seznam je pro poplatníky zpřístupněn k nahlédnutí na všech územních pracovištích příslušného finančního úřadu v pracovních dnech od 30. dubna do 1. června včetně.

Finanční správa v této souvislosti upozorňuje poplatníky, že v důsledku nabytí účinnosti nové vyhlášky Ministerstva zemědělství byla od letošního roku zvýšena částka daně z nemovitých věcí za pozemky orné půdy, vinic, chmelnic, ovocných sadů, zahrad a trvalých travních porostů. Protože zvýšení ceny půdy za 1 m2 je v řádu haléřů až korun a sazby daně z těchto druhů pozemků jsou velmi nízké, nejedná se o nijak zásadní zvýšení daně. Poplatníci nejsou z důvodu uvedené změny povinni podávat daňové přiznání, správce daně vyměří daň z moci úřední.

Právnické osoby obdrží informaci o daňové povinnosti k dani z nemovitých věcí do datových schránek.

Informace o možnosti placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO od roku 2016

Současně se složenkami obdrží letos poplatníci v obálkách i leták s informacemi o možnosti placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO). Jde o pilotní projekt Finanční správy, kdy počínaje rokem 2016 budou moci poplatníci daně z nemovitých věcí využít možnosti placení této daně prostřednictvím SIPO. V rámci informační kampaně proto obdrží společně se složenkou pro placení daně na rok 2015 také informační leták, který obsahuje formulář „Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO“. Kdo bude mít o tento způsob placení zájem, odevzdá vyplněný formulář nejpozději do 31. ledna 2016 svému místně a věcně příslušenému správci daně a v roce 2016 a dál už bude jeho daňová povinnost automaticky hrazena prostřednictvím SIPO.

Podmínky placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO a veškeré další informace k pilotnímu projektu naleznete na internetových stránkách finanční správy www.financnisprava.cz v sekci Daně a pojistné > Daně > Daň z nemovitých věcí > SIPO. Podmínky jsou také zveřejněny na úředních deskách všech finančních úřadů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…