Generali Survival 2013

14.06.2013 11:51

Jedinečný závod vozíčkářů a sportovců bez handicapu se navzdory nedávným povodním uskuteční.

Generali Survival 2013
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Ani ztížené podmínky způsobené ničivými záplavami neodradí desítky závodníků od účasti na 24hodinovém outdorovém víceboji Generali Survival 2013. Někteří z nich dokonce berou náročnou soutěž paradoxně jako odpočinek po tom, co zažili při povodních. Organizátoři ale musí narychlo přizpůsobit celou koncepci závodu nastalým podmínkám. 

Smíšené dvojice sportovců na vozíku a „choďáků“, tedy závodníků bez handicapu, vyrazí na trať poblíž Hluboké nad Vltavou v pátek 14. června večer. Nebude mezi nimi chybět ani scenárista Marek Epstein, který v rámci příprav doma potrénoval s dvacetiletou vodou a posléze začal s odklízením bahna. Nechal se slyšet, že už velice rád vymění „lopatu a hadr za pádlo či horolezecké lano.“    

Něco vyschne, něco ne

Příroda znovu vyzkouší pevnou vůli a schopnosti nejen závodníků, ale i organizátorů. Ti musí kvůli následkům vysoké vody narychlo upravit některé části dlouho připravovaného závodu.

„Do startu Generali Survival zbývá celý den, něco ještě vyschne, něco ne,“ vyhodnotil očekávaný stav trati hlavní pořadatel Martin Pádivý. Současně porovnal letošní situaci s minulým rokem, kdy pršelo celých 17 hodin v kuse: „Loni voda shora po celou dobu závodu, nyní voda zdola asi taky po celou dobu závodu. Normální podmínky na Generali Survival asi nezažijeme. O to je však výzva být u toho větší.“

Cílem je integrace vozíčkářů

Generali Survival se koná již podvanácté. Čtvrtým rokem je otevřen také pro vozíčkáře. Letos proběhne zároveň jako 1. Mistrovství České republiky vozíčkářů a sportovců bez handicapu.

Právě integrace paraplegiků do soutěže nehandicapovaných je podle hlavního pořadatele Martina Pádivého stěžejní myšlenkou závodu.

„Cílem je umožnit oběma kategoriím změřit síly v několika průnikových disciplínách a dokázat tak, že handicap velmi často není problémem těla, ale nedostatkem vůle,“ vysvětluje Martin Pádivý a zároveň zdůrazňuje, že podobný projekt do loňského ročníku neměl obdoby. Loni se totiž podařilo navázat spolupráci s Univerzitou v Grenoblu – Université Joseph Fourier, kterou projekt oslovil, a uspořádali tam na základě tohoto projektu podobnou akci.

Soutěží se ve čtyřech kategoriích

Letošní 12. ročník Generali Survival se již tradičně koná u obce Poněšice poblíž Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách – ve středisku Akademie múzických umění. Přihlásit se mohou všichni vozíčkáři a sportovci bez handicapu, kteří se nebojí sáhnout si na dno vlastních psychických i fyzických sil, nebo se chtějí této výzvě jen zkusit postavit. Soutěží se ve čtyřech kategoriích podle složení dvojic: ženy, muži, smíšené dvojice a vozíčkáři s choďáky.

Závodníci absolvují noční i denní pádlování na klidné vodě, plavání v bazénu i v tekoucí vodě, náročný slalom na divoké vodě, mapování na kole i bez něj, in-line brusle, lezení po stěně a další technické disciplíny jako jsou golf, lukostřelba, slack-line, vysoké lanové překážky a další „survivaloviny“. „Soutěžící najedou, naběhají, nastoupají, napadají a uplavou určitě přes 150 kilometrů,“ vypočítává hlavní pořadatel Martin Pádivý.

Celá akce trvá tři dny. V pátek 14. června od páté hodiny odpolední začíná prezence závodníků a poté následuje výklad tratě. Samotný závod vypukne dvě hodiny před půlnocí hromadným startem na kolech a handbicích ze střediska AMU v Poněšicích. Cíl se uzavírá v sobotu ve 22:00. Akce prolíná do afterparty s živou hudbou. V neděli dopoledne je pak celý závod završen slavnostním dekorováním vítězů v jednotlivých kategoriích.

Pořadatelé otevřeli „seznamku“ pro sportovce

Další informace včetně seznamu povinného vybavení jsou k dispozici na stránkách projektu www.generalisurvival.cz. Pořadatelé na webu otevřeli rovněž seznamku pro sportovce, kteří chtěli závodit, ale chyběl jim parťák či parťačka. Podle Martina Pádivého se tímto způsobem dal loni dohromady například tým s názvem Rande naslepo, který v kategorii vozíčkářů nakonec obsadil třetí místo. „A letos již jedou Naostro,“ využil Pádivý nové jméno tohoto týmu pro slovní hříčku.

Loňského ročníku Generali Survival se zúčastnilo 30 dvojic, z nichž devět patřilo do kategorie vozíčkářů. Panovaly extrémní podmínky, kdy drtivou většinu závodu intenzivně pršelo. Navzdory tomu vzdalo jen pět týmů. Česká televize natočila o soutěži dokumentární film Promáčená výzva, aneb kde mám tu řasenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ bude v Ústeckém kraji investovat 100 mld. Kč do modernizace teplárenství

7:44 ČEZ bude v Ústeckém kraji investovat 100 mld. Kč do modernizace teplárenství

ČEZ představuje investiční plán pro Ústecký kraj. Do transformace a rozvoje energetiky v kraji dá do…