Greenpeace: Elektrárna Chvaletice vypouští více škodlivin, její provoz ročně stojí téměř dvě miliardy na externalitách

22.10.2019 21:14 | Zprávy

Elektrárna Chvaletice v minulém roce výrazně zvýšila množství rtuti, arsenu či polétavého prachu vypouštěného do ovzduší, a nezisková organizace Arnika ji proto v porovnání s ostatními znečišťovateli ovzduší označila jako skokana roku. (1)

Greenpeace: Elektrárna Chvaletice vypouští více škodlivin, její provoz ročně stojí téměř dvě miliardy na externalitách
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Organizace Greenpeace proto spočítala náklady na zdraví lidí a na životní prostředí související s provozem natolik výrazného znečišťovatele. Podle metodiky používané vědeckým týmem na univerzitě v německém Stuttgartu způsobila elektrárna Chvaletice v roce 2018 externí náklady v celkové výši 1,924 miliardy korun. (2)

Externí náklady neboli externality, jsou dopady na životní prostředí a zdraví, které způsobují znečišťovatelé a které jsou pak nedobrovolně přenášeny na jiné subjekty a životní prostředí. Tyto náklady se neobjevují v účetnictví a znečišťovatelé je nemusí platit.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marek Výborný byl položen dotaz

Podle čeho soudíte, že mají lidovci nárok na post předsedy Sněmovny?

Proč zrovna vy? A nebylo tomu vždy, i za vás tak, že post měla strana vládní koalice? Navíc, co si pamatuji, vy jste nedali SPD ani post místopředsedy, i když by to odpovídalo výsledku voleb. Nepřijde vám to tak nyní až pokrytecké si tento post nárokovat? Že se vám nelíbí Okamura není podle mě argum...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.