Greenpeace: Elektrárna Chvaletice vypustila loni do ovzduší dvojnásobek rtuti a o 65 % více prachu než v roce 2017

09.05.2019 16:51

Ministerstvo životního prostředí na svých stránkách zveřejnilo celkové množství emisí, které elektrárna Chvaletice vypustila v minulém roce. Ze zveřejněných dat vyplývá, že oproti roku 2017 zdvojnásobila elektrárna emise nebezpečné rtuti a o 65 procent navýšila také emise polétavého prachu. Rtuti vypustila 154 kilogramů, zatímco v roce 2017 to bylo 74 kilogramů. Prachu elektrárna vypustila do ovzduší 354 tun oproti 214 tunám v roce 2017.

Greenpeace: Elektrárna Chvaletice vypustila loni do ovzduší dvojnásobek rtuti a o 65 % více prachu než v roce 2017
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Již dříve organizace Greenpeace a Hnutí DUHA upozornily na fakt, že podle údajů Evropské komise vzrostly elektrárně Chvaletice emise oxidu uhličitého o 43 procenta na 4,4 milionu tun (ZDE), tedy největší hodnotu za posledních 11 let, a stala se tak třetím největším zdrojem skleníkových plynů v České republice.

Kvůli emisím rtuti a oxidů dusíku, které nebudou splňovat nové emisní limity platné od roku 2021, si provozovatel elektrárny nyní žádá na Krajském úřadu Pardubického kraje o výjimku. Podle žádosti chce mít provozovatel možnost vypouštět až 421 kilogramů rtuti ročně (ZDE), sám tedy v budoucnosti zřejmě počítá s dalším navyšováním emisí rtuti.

Měření rtuti se v současné době provádí jednorázově a je velmi nepřesné. Podle studie Vysoké školy báňské se naměřené hodnoty v roce 2021, kdy bude zavedeno kontinuální měření rtuti, zvýší zhruba o 25 procent. Nynější skok na dvojnásobek oproti měření v roce 2017 však spíše než s nejistotou měření souvisí s nárůstem výroby elektřiny v minulém roce (více ZDE).

Provozovatelé elektrárny již dříve přiznali, že po uzavření dolu ČSA v roce 2024 bude elektrárna spalovat méně výhřevné uhlí z velkolomu Vršany. Aby udrželi stejný objem výroby, budou muset pálit o 41 procent větší objem uhlí. Emise rtuti tak mohou vzrůst o další desítky procent (více ZDE).

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, řekl:
“Emisní limity, které budou omezovat emise rtuti, se u nás zavádějí až od roku 2021. Dosud žádné omezení pro tuto nebezpečnou a vysoce toxickou látku neplatí. Provozovatel elektrárny Chvaletice však nové limity plnit nechce a místo toho, aby množství vypouštěné rtuti snižoval, ho neustále zvyšuje a chce zvyšovat i nadále. To by mu úředníci v žádném případě neměli dovolit.”

(zpráva Ministerstva životního prostředí ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…