HK ČR: Omezení prodejní doby nepomohlo nikomu, jeho zrušení je jediným logickým řešením

06.03.2019 21:54

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, vnášející do podnikatelského prostředí zbytečnou regulaci, od svého zavedení v říjnu 2016 přinesl zmatek a nejistotu nejen mezi podnikatele, ale také do řad zákazníků. Hospodářská komora proto vyzývá poslance, aby dlouhodobé oprávněné výtky podnikatelů zohlednili při svém hlasování a normu zrušili. V dolní komoře se totiž objevují i nepřijatelné návrhy na její rozšíření.

HK ČR: Omezení prodejní doby nepomohlo nikomu, jeho zrušení je jediným logickým řešením
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Proti zákonu se již začátkem února vyslovil Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Přesto jeden z návrhů poslanců KDU-ČSL počítá s rozšířením zákazu prodeje na všechny státní svátky.

„Politici naštěstí již na výtky zaměstnavatelů slyší a stále častěji mezi nimi znějí hlasy na úplné zrušení tohoto nesmyslného zákona, který nejenže omezuje podnikání v této zemi, ale jde i proti zájmům zaměstnanců. Ani v této atmosféře se lidovci nezdráhají tento problém ještě prohloubit,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ve hře je i návrh poslanců Patrika Nachera a Pavla Juříčka z hnutí ANO na vyjmutí velkoobchodů ze zákona, čímž by se vyřešil například problém se zásobováním hotelů a restaurací, na něž se regulace otevírací doby nevztahuje. „Považujeme to za přijatelný krok, každé zlepšení současného stavu je pozitivní. Na naší snaze o úplné zrušení omezení to ale nic nemění,“ dodává Dlouhý.

Tvůrci tohoto zákona i odboráři často argumentují zájmem o rodinné blaho zaměstnanců v obchodu. „Proč by ale nemělo být dopřáno všem ostatním, co mají sváteční směnu? Jak k tomu přijdou lékaři, řidiči MHD, restauratéři nebo hoteliéři?“ ptá se Dlouhý s tím, že zatím nikdo uspokojivě nevysvětlil ani subjektivní výběr svátků, ani proč se má regulace týkat jen prodejen s plochou nad 200 m2.

Zákon navíc tvrdě dopadl i na řadu menších obchodů, kterých se regulace týkat neměla. Některá nákupní centra totiž rozhodla, že se jim nevyplatí otevírat jen pro vybrané obchody, a proto mnohdy zavírají úplně. Ze zákona navíc není jasné, co se vlastně do limitní plochy 200 m2 počítá – zda jen prodejní plocha nebo například i sklady. Komora spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu proto už v prosinci 2016 iniciovaly proti zákonu ústavní stížnost, kterou podepsala skupina 19 senátorů vedená Jaroslavem Kuberou. Ústavní soud by měl rozhodnout 13. března. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…