HK ČR: Podnikatelé mířící do Íránu jednali s náměstkem íránského ministra

03.09.2014 16:31

Zástupci českých firem v čele s prezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimírem Dlouhým se dnes v Praze setkali s náměstkem ministra zahraničních věcí Íránské islámské republiky Majidem Takhtem Ravanchim, aby společně diskutovali o možnostech vzájemné obchodní výměny. Setkání se uskutečnilo 10 dní před ohlášenou historicky první podnikatelskou misí do Íránu, kam HK ČR vypraví více jak 20 zástupců podniků.

HK ČR: Podnikatelé mířící do Íránu jednali s náměstkem íránského ministra
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Írán patří k zemím, které HK ČR chce českým firmám nabídnout jako alternativní destinaci pro export v souvislosti s aktuální situací ve vztahu k Rusku, resp. Ukrajině. Přestože i v Íránu platí sankční režim, íránská strana projevuje o nesankcionované české výrobky a služby velký zájem. HK ČR tohoto zájmu chce využít ve vymezeném rámci platných opatření. Důkazem toho je mj. i dlouhodobě plánovaná a historicky první podnikatelská mise do Íránské islámské republiky ve dnech 13. - 17. září 2014, kterou HK ČR realizuje za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR. Íránský trh totiž pro české podniky skýtá nemalé obchodní příležitosti, navíc je v souvislosti s aktuálním vývojem předpoklad zmírňování sankcí, k revizi by mělo dojít v listopadu t.r..

„Čeští podnikatelé jsou připraveni být ve správný čas na správném místě,“ řekl na setkání s íránským náměstkem ministra prezident Dlouhý a pokračoval: „V případě, že dojde k uvolnění sankčního režimu, bude opravdu důležité být na tomto trhu jako první, navíc české firmy mají Íránu a celé Střední Asii mnoho co nabídnout. Máme i na co navazovat, vždyť Írán a Českou republiku pojí historické obchodní vazby, stojící na pevných základech vybudovaných v 60. a 70. letech minulého století.“ Připravenost na vzájemnou kooperaci ostatně záhy potvrdil i náměstek Ravanchi: „Věříme, že jednání o zmírnění sankcí dokončíme v následujících třech měsících. V souvislosti s tím hodláme započít rozsáhlou diverzifikaci trhů a investic. Z oborů se jako atraktivní jednoznačně rýsuje vzájemná kooperace při budování dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí a velmi perspektivním odvětvím je i automobilový či farmaceutický průmysl.“ Při setkání s členy podnikatelské mise mířící do Íránu náměstek Ravanchi nastínil i zájem o kooperaci na poli vědeckého výzkumu a nanotechnologií: „S českými firmami jsme připraveni sdílet naše poznatky a zkušenosti z tohoto pro byznys velmi zásadního oboru.“

Delegaci náměstka ministra zahraničních věcí Íránu na setkání s podnikateli doprovodil i chargé d‘affaires Velvyslanectví Íránské islámské republiky v Praze Gholam Reza Derikvand. Za HK ČR se po boku prezidenta zúčastnil viceprezident Bořivoj Minář a předseda Zahraniční sekce Ilja Mazánek, který českou podnikatelskou misi do Íránu vede. Firmy se měly možnost krátce představit a nastínit svá očekávání od účasti v misi. Jejich vystoupení bylo z íránské strany hodnoceno velmi pozitivně a naopak české firmy ocenily možnost prezentovat své plánované aktivity náměstkovi Ravanchimu a prezidentovi Dlouhému. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…