HK ČR: Podnikatelé se vrátili z velmi úspěšné mise v Íránu

08.09.2015 19:08

Zástupci 59 českých firem se včera ve večerních hodinách vrátili ze čtyřdenní doprovodné podnikatelské mise Hospodářské komory České republiky.

HK ČR: Podnikatelé se vrátili z velmi úspěšné mise v Íránu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Za osobní podpory ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka se podnikatelé snažili nalézt nové či podpořit již stávající kontakty s íránskými partnery. Podnikatelská fóra, která zahájil ministr Zaorálek, se uskutečnila v Isfahánu a v Teheránu ve spolupráci s místními hospodářskými komorami. Z íránské strany byl o obě akce obrovský zájem.

Konkrétní výstupy jednání:

„Během obou jednání nás kontaktovalo cca 25 společností z oblasti farmaceutické výroby. Shodli jsme se na 3 oblastech spolupráce, a to uplatnění našich výrobků na íránském trhu, nákup přírodních surovin a provádění farmaceutických auditů u íránských výrobců léčiv,“ říká ředitel společnosti Dr. Müller Pharma, s.r.o.

Firma UNIS projednávala nabídku na rekonstrukci elektrárny 4x150 MW v Teheránu. „Jako první krok bude zpracována Feasibility Study ve třech variantách a v případě výběru naší společnosti jako realizátora zpracujeme začátkem roku 2016 studii,“ dodává generální ředitel, Luboš Glozar.

Firma Safina dojednávala s místním výrobcem kalatyzátorů konkrétní podmínky na dodávky chemických sloučenin s obsahem drahých kovů.

Firma NUPHARO Park projednávala spolupráci v oblasti inovací ve vědecko-technickém odvětví. „Podařilo se nám získat partnery pro české „start upy“ které budou využity pro další rozvoj českých firem na tomto teritoriu,“ sdělila Jana Ryšlinková, členka představenstva.

Významné spolupráci v oblasti infrastruktury se věnovala i firma OHL ŽS, která jednala se zástupci íránských železnic a ministrem dopravy o modernizace železnice v Íránu. Jedná se o dlouhodobý projekt, který by firma ráda realizovala i ve spolupráci s několika dalšími českými společnostmi.

Firma MZ Liberec jednala se 3 vážnými zájemci, kteří ji chtějí zastupovat na íránském trhu při modernizaci nemocnic a zdravotnické technologie. Takového zástupce již na místním trhu nalezla firma atx – automation s.r.o., se kterým dokonce na místě podepsala dohodu o spolupráci.

„Jednali jsme s firmami z metalurgie, těžebního průmyslu a energetiky. Velmi zajímavá byla návštěva zástupce ministerstva zahraničních věcí Íránu a skupiny podnikatelů z provincie Jižní Khorasan ohledně těžby surovin,“ říká zástupce obchodního ředitele firmy Vítkovice a.s., Lubomír Gogela.

Několik konkrétních dohod podepsala firma Czech Machine Tools. Jedná se o dodávky autobusů do provincie Alborz, dále o dodávku solární elektrárny o kapacitě 50 MW a o dodávku obráběcích strojů do ocelárny vyrábějící segmenty do automobilového průmyslu.

Naprosto klíčovým faktorem v česko-íránských obchodních vztazích však hrají finance. Ohledně budoucích možností platebního styku v souvislosti s blížícím se termínem ukončení mezinárodních sankcí jednali zástupci českých bank. Náměstek GŘ ČEB Miroslav Tym k tomu dodává: „Pokud by dohoda o ukončení sankcí byla všemi zeměmi ratifikována, předpokládáme, že na jaře 2016 bychom mohli s vybranými bankami obnovit aktivity v oblasti akreditivů, záruk, případně dalších finančních produktů.“

Vedoucí podnikatelské delegace, ředitel zahraniční sekce HK ČR Ilja Mazánek shrnuje tuto cestu: „Ukázalo se, že námi dlouhodobě připravovaný koncept v oblasti obchodně-ekonomické spolupráce s Íránem se ukázal jako správný. Konkrétní výsledky dvoustranných jednání předčily všechna očekávání. Obdobně máme v plánu otevírat i nová teritoria pro obchodní spolupráci, jako je např. Kuba.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

13:21 Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

Po zvládnutí kůrovcové kalamity pokračují Lesy České republiky v obnově porostů, letos na čtrnácti t…