HK ČR: Spolupráce mezi ČR a SR úspěšně funguje i v oblasti podnikání

26.09.2016 17:53

Nejen mezivládní spolupráce České a Slovenské republiky funguje na velice dobré úrovni. Dlouhodobě lze totiž považovat za velice konstruktivní i spolupráci v oblasti podnikání.

HK ČR: Spolupráce mezi ČR a SR úspěšně funguje i v oblasti podnikání
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Před více než rokem navíc došlo k obnovení zasedání Česko-slovenského smíšeného hospodářského výboru, a to z iniciativy Hospodářské komory České republiky a Slovenské obchodní a průmyslové komory (SOPK).

První obnovené zasedání výboru se uskutečnilo v září 2015 paralelně s mezinárodní konferencí „Střední Morava, křižovatka dopravních a ekonomických zájmů“, která se každoročně koná v Luhačovicích. Podruhé se pak výbor setkal v březnu 2016 v Bratislavě. Česko-slovenský smíšený hospodářský výbor představuje platformu, která je iniciativním a poradním orgánem HK ČR a SOPK při jednání s vládami ČR a SR v otázkách odstraňování překážek ve vzájemném obchodě.

„Dlouhodobým cílem výboru je umožnit přímou diskuzi mezi významnými podnikateli obou zemí a nabídnout prostor pro výměnu zkušeností a řešení aktuálních výzev a problémů ve vzájemných vztazích,“ uvedl Dlouhý.

Výbor se zabývá tématy jako jsou například posílení dopravní dostupnosti mezi ČR a SR, dále problematikou uplatňování tzv. německé minimální mzdy na zaměstnance českých a slovenských autodopravců, problematikou zavedení eura v ČR, společným postupem při prosazování připomínek k evropské legislativě, přeshraniční spoluprací malých a středních podniků či například organizací společných podnikatelských misí do vybraných zemí.

Dopravní problematikou se zabýval i nedávný již VI. ročník konference v Luhačovicích, které se účastnili čelní představitelé HK ČR a diskutovali o stále aktuálním tématu dopravního propojení obou zemí. Zmíněné rozšíření dopravní infrastruktury přinese nejen mezistátní, ale především regionální přínos v rozvoji spolupráce ČR a SR a rovněž přínos v oblasti sektorového podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…