HK ČR na konferenci „Fórum Veřejné zakázky kvalitně, aneb aktuální stav v ČR“

15.10.2012 12:30

Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Petr Kužel vystoupil na odborné konferenci „Fórum Veřejné zakázky kvalitně, aneb aktuální stav v ČR“. Konferenci organizovala Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO).

HK ČR na konferenci „Fórum Veřejné zakázky kvalitně, aneb aktuální stav v ČR“
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Úvodního slova se ujal ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba, který jasně deklaroval podporu pro jednoduchost zákona o veřejných zakázkách. Dalším řečníkem, který na odborné konferenci vystoupil, byl mj. i prezident HK ČR Petr Kužel. „Je nesmírně důležité, aby byly předneseny dobré argumenty, které povedou ke zjednodušení praxe a zákona,“ řekl úvodem prezident Kužel. Rovněž upozornil na skutečnost, že od 1. ledna 2013 bude systém Státní pokladny národně proplácet všechny schválené faktury dodavatelů, čímž reálně hrozí nebezpečí prodloužení doby splatnosti. „Novela zákona není dobrá a nebude nikdy ideální, ale mnohem horší je kvalita aplikace do praxe. Zadavatelé se totiž svým způsobem bojí vypisovat zakázky. Nezadávání zakázek probíhá i ze strany státu, krajů, měst a obcí. Markantní je i destrukce v oblasti stavebnictví a dopravní infrastruktury,“ upozornil Kužel. Závěrem prezident HK ČR poukázal i na změnu některých paragrafů, např. na paragraf 56, který tlačí na dodavatele v oblasti ceny. Špatný systém by však již brzy měla změnit nová směrnice Evropské komise.

Robert Pergl, předseda KAVZ a organizátor odborné konference zmínil zásadní spolupráci a práci Hospodářské komory České republiky nejen v současnosti, ale i v době přípravy zákona. „HK ČR byla lídrem, který připravil desítky návrhů na změnu. Právě komora diskutovala za své členy i podnikatele s MMR zaslané a připravené připomínky,“ řekl v rámci úvodního slova předseda Pergl.

Odborná konference má za cíl sjednotit zájmy zejména ministerstev v čele s MPO společně se zájmy účastníků v zastoupení HK ČR a dalších profesních sdružení. Rovněž by měla zahájit širokou veřejnou diskuzi o otázce nutnosti důsledného uplatňování principů 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost nakládání s veřejnými prostředky) v postupech zadávání veřejných zakázek a souvisejících tématech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…