HK ČR nesouhlasí s výší kauce pro distributory pohonných hmot

09.03.2013 14:33

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dlouhodobě vyjadřuje svůj nesouhlas s poslaneckým návrhem, který zavádí kauci pro podnikatele ve výši 20 mil. Kč na distribuci pohonných hmot. S takovým stanoviskem vystoupil prezident HK ČR Petr Kužel na schůzi Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, na které se dne 6. března projednával i poslanecký návrh novely zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách.

HK ČR nesouhlasí s výší kauce pro distributory pohonných hmot
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

 

„Hospodářská komora České republiky podporuje opatření, která umožní efektivnější odhalování a postihování daňových úniků ve všech oblastech, které jsou k nim náchylné. Potírání daňových úniků, které u pohonných hmot postihují zhruba 15 % trhu, je i prioritou HK ČR. Zásadní problém však vidíme ve výši kauce 20 milionů korun pro distributory pohonných hmot,“ sdělil prezident HK ČR.
 
Prezident HK ČR na jednání navrhl možná řešení, jak se s výší kauce vypořádat tak, aby případná novela zákona nebyla likvidační pro řadu menších subjektů.
 
„Již několikrát jsme navrhovali stanovení výše kauce někde okolo 10 milionů korun z důvodu zachování rovnosti mezi malými a středními podnikateli a velkými firmami. Rovněž by se mohlo najít řešení týkající se základu výše obratu firmy za předešlé období. Jednalo by se o obdobný princip jako v případě podání daňového přiznání a záloh na příští období. I to za podnikatele navrhuje HK ČR,“ řekl prezident Kužel.
 
Hospodářská komora České republiky se domnívá, že opatření, která dopadají na velké i malé podniky, musí být proporcionální, aby nezpůsobovala diskriminaci. Novela zákona o  pohonných hmotách by rovněž měla navazovat na širší odbornou debatu, přičemž by měl být důkladně zvážen také termín nabytí její účinnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…