HK ČR vítá rozhodnutí sněmovny podpořit novelu obchodního zákoníku

13.12.2012 21:21

Hospodářská komora České republiky vítá, že sněmovna v prvním čtení podpořila novelu obchodního zákoníku, která má zlepšit platební morálku firem.

HK ČR vítá rozhodnutí sněmovny podpořit novelu obchodního zákoníku
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Návrh stanoví, že standardní doba splatnosti faktur bude 30 dnů. Přestože ve smlouvě bude možné sjednat i delší lhůtu k proplacení, překročit 60 dnů bude možné jen v případě, že to nebude hrubě nespravedlivé vůči věřiteli. Takové opatření Hospodářská komora České republiky dlouhodobě iniciovala.

„Jedná se už o druhou iniciativu Hospodářské komory České republiky, která prošla směrnicí 2011/7/EU proti opožděným platbám. Tou první bylo platit DPH ze zaplacených faktur. Důležité je, abychom měli nějaký rozumný systém placení faktur do 30 nebo do 60 dnů. Oba dva tyto nápady jsou spojeny v jedno,“ říká Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky a pokračuje: „Pokud podnikatelé mezi sebou uzavřou tuto dohodu a bude to uzákoněno i obchodním zákoníkem, bude muset podnikatel bedlivě hlídat, s kým uzavírá své kontrakty a rovněž bude muset hlídat své splatnosti. Tím pádem se možná vyhneme druhotné platební neschopnosti, která velmi trápí naše podnikatele.“

Návrh HK ČR říká, že by bylo ideální, kdyby daň z přidané hodnoty byla placena až ze zaplacených faktur. „Podnikatelé by si mohli odečíst DPH právě v době splatnosti 30 dnů, to znamená, že by tyto dvě normy společně komunikovaly, a tím bychom podnikatele tvrdě donutili k tomu, aby své závazky platili vůči druhé či třetí osobě. Společně s českými podnikateli oceňujeme, že se Česká republika a její vláda přestává bát jít do nových konceptů,“ dodává prezident Kužel.

Lenka Vodná
Tisková mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…