HK ČR žádá podnikatele v celé zemi, aby protiepidemická opatření v provozovnách zachovali

12.02.2021 21:20 | Zprávy

Pokud se podnikatelé rozhodnou při neprodloužení nouzového stavu znovu otevřít, Hospodářská komora na ně apeluje, aby sami zajistili bezpečné podmínky jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance. Využít mohou pravidla proti šíření onemocnění covid-19, která pro ně sestavily podnikatelské svazy, unie a asociace, jež Hospodářská komora zastřešuje.

HK ČR žádá podnikatele v celé zemi, aby protiepidemická opatření v provozovnách zachovali
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Podnikatelé musí sami zvážit, zda v současné situaci povolají zpět své zaměstnance a zákazníkům budou znovu poskytovat služby. Zároveň jsou si vědomi své odpovědnosti provozovat své provozovny tak, aby byly pro zaměstnance i zákazníky bezpečné, tedy aby v prostorech byl minimalizován přenos nákazy.

Hospodářská komora proto v souvislosti se situací, kdy nebude prodloužen nouzový stav, dnes projednávala s desítkami svazů, unií a asociací nastavení pravidel pro zvýšení prevence před šířením onemocnění covid-19 v provozovnách podnikatelů.

Z jednání vyplynulo, že pokud jim to situace umožní, většina podniků je připravena v následujících dnech otevřít své provozovny, a to dokonce za nadstandardních podmínek doporučených podnikatelskými svazy podle oborů.

Pravidla provozů jednotlivé asociace v současnosti aktualizují, aby je podniky mohly co nejdříve využít. Například Česká komora fitness vydala manuál pro provoz vnitřních sportovišť, bazénů, solárií a saun a dnes jej doplnila o 5+5 základních pravidel pro bezpečný provoz jak pro provozovatele, tak i pro zákazníky. Zajištění bezpečného prodejního prostředí pro své zákazníky i zaměstnance dnes garantoval i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Základní desatero bezpečného provozu pro ubytovací zařízení a gastropodniky sestavila Asociace hotelů a restaurací. Také Český svaz pivovarů a sladoven připomněl, že už na podzim vznikl program Bezpečná restaurace, který umožní otevřít hospody a restaurace, aniž by se staly zdravotním rizikem pro návštěvníky nebo obsluhu.

Hospodářská komora vyzvala podnikatele, aby využili všech dostupných možností, kterými můžou přispět k tomu, aby se nezvyšovaly stavy nemocných a hospitalizovaných. Kromě toho, aby důrazně vymáhali dodržování základních pravidel u zaměstnanců i na zákaznících, jako jsou rozestupy, správné nošení roušek a dezinfekce rukou, mají zvýšit dezinfekci prostor, zintenzivnit větrání a použít moderní technologie, kupříkladu na vytrasování zaměstnanců nebo vyčištění vzduchu. Rovněž mají nadále zabránit zvýšené koncentraci zákazníků.

Hospodářská komora zároveň konstatovala, že ukončení nouzového stavu bude mít vážné dopady do kompenzací pro podnikatele. Proto vyzývá vládu, aby zahájila s podnikatelskými svazy jednání o tom, jak by měla vypadat státní podpora, kdy činnost podnikatelů bude nadále omezena třeba zákonem o ochraně veřejného zdraví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj: Knihovna kraje po rekonstrukci otevírá Lidovou půjčovnu

20:11 Ústecký kraj: Knihovna kraje po rekonstrukci otevírá Lidovou půjčovnu

Po tříměsíční rekonstrukci Knihovna Ústeckého kraje otevírá Lidovou půjčovnu. Čtenáři budou moci opě…