HZS ČR: Červený kanec prověřil české a německé záchranné složky

10.06.2018 22:26

Ve dnech 8. – 9. června 2018 proběhlo mezinárodní taktické cvičení složek záchranných systémů Spolkové republiky Německa a České republiky s názvem Roter Eber – Červený kanec.

HZS ČR: Červený kanec prověřil české a německé záchranné složky
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Cvičení zorganizovala německá strana a zúčastnilo se ho více jak 15 organizací s celkem 2500 záchranáři a 378 kusy techniky. Toto mezinárodní setkání mělo prověřit připravenost záchranných složek obou států na mimořádné události s hromadným postižením osob. Cvičení probíhalo zároveň na několika stanovištích a bylo zaměřeno například na velký požár lesního porostu, dopravní nehodu autobusu s vyproštěním osob, hašení v nepřístupném terénu nebo dálkovou dopravu vody.Jednotlivé modelové situace se odehrávaly v okolí měst Bad Könitz, Chamerau a Blaibach.

Za Českou republiku se cvičení účastnil Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje a to jak formou cvičících jednotek, tak i díky odborníkům, kteří se stali součástí štábu velení cvičení. Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Domažlice byla povolána k vyproštění osob z havarovaného autobusu. Dalších 8 jednotek bylo povoláno k dálkové i kyvadlové dopravě vody a hašení požáru v nepřístupném terénu. Požární tank SPOTT 55 Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR připravil ukázku hašení techniky v nepřístupném terénu.

V rámci cvičení v pátek 8. června záchranáři nejprve bojovali s malým lesním požárem, který se rozšířil na velkou plochu.

Hlavní část cvičení proběhla v sobotu 9. června, kdy bylo dokonce cvičení přístupné široké veřejnosti, která mohla z vyhrazených míst pozorovat celé dění.

Vedoucí zemského úřadu a šéf odboru pro řešení mimořádných událostí pan Franz Löffler k tomu podotkl: „Nikdo z nás není ochráněn před mimořádnými událostmi a neštěstími. Z toho důvodu je velmi důležité nacvičit i takzvané mimořádné události v reálných podmínkách a ve velkém rozměru. Obzvláště jsem potěšen, že se na cvičení podílejí i naši čeští přátelé se svými vozy a vybavením.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…