HZS ČR: Experti jsou z Thajska zpět v Praze

12.07.2018 18:50

Včera na pražském ruzyňském letišti přistálo letadlo se dvěma českými hasičskými experty, kteří odcestovali minulý týden na základě rozhodnutí ministra vnitra a úřadujícího ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka na sever Thajska, aby přímo na místě zhodnotili situaci a nabídli thajské straně pomoc při záchraně mladých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopeného jeskynního systému.

HZS ČR: Experti jsou z Thajska zpět v Praze
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Po seznámení se s místními podmínkami byla vyloučena možnost nasazení velkokapacitních čerpadel. Konkrétní nabídka pomoci České republiky se skládala z nabídky 10 - 15 kusů menších ale vysoce výkonných kalových čerpadel s příslušenstvím a obsluhou, které by bylo možné využít k čerpání vody z prostor dále od hlavního vchodu do jeskyně.

Thajský krizový štáb tuto nabídku České republiky evidoval a měl ji v záloze pro případ zhoršení počasí a nezdaru prvotního záchranného plánu. Nakonec se během posledních tří dní podařilo celou uvězněnou skupinu zachránit pomocí místních potápěčů a český tým tak mohl odcestovat zpět do vlasti.

Zástupce thajského ministerstva zahraničních věcí Raschada Jiwalai velice ocenil snahu českého státu o poskytnutí mezinárodní pomoci, zejména vyzdvihl nabídku vysoce kvalitních čerpadel a expresní možnost jejich dodání do 48 hodin. Nemalou zásluhu na úspěchu celé mise má i velvyslance v Thajsku pan Ing. Marek Libřický a jeho zástupce pan Mgr. Aleš Vytečka.

Oba styční důstojníci HZS ČR jsou v pořádku a po vyřízení veškerých formalit se vrací zpět do běžné služby. Podporučík Vodička je velitelem čety na pražské hasičské stanici č. 4 - Chodov. Plukovník Kareš se zařadí zpět jako zástupce velitele Záchranného útvaru HZS ČR. Ministr vnitra Jan Hamáček se s oběma důstojníky setká příští týden, aby jim za jejich práci osobně poděkoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…