HZS ČR: Příští dny budou v České republice větrné

16.02.2022 18:02 | Tisková zpráva

Meteorologové vydali další výstrahu před silným a velmi silným větrem. Pro hasiče to opět znamená předpoklad většího počtu zásahů. Dnes a zítra zasáhne Českou republiku velmi silný vítr. Ve středu by mělo silně foukat pouze na západě a severovýchodě republiky, vítr bude dosahovat v nárazech rychlosti 55 - 70 km/h. Ve čtvrtek se výstraha rozšíří na celé území, rychlost větru na horách dosáhne až 110 km/h.

HZS ČR: Příští dny budou v České republice větrné
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Výstraha před silným větrem platí od 18. hodiny až do půlnoci na čtvrtek, a to pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Ve čtvrtek vítr ještě zesílí, Systém integrované výstražné služby (SIVS) proto vydal výstrahu před velmi silným větrem s vysokým stupněm intenzity. Ta platí od půlnoci ze středy na čtvrtek do 15. hodiny odpolední pro celou Českou republiku. V nárazech bude vítr dosahovat rychlosti 70 až 110 km/h, foukat bude nejsilněji na horách.

Hasiči očekávají zvýšený počet zásahů v souvislosti s vyvrácenými stromy, polámanými větvemi a uvolněnými střešními krytinami. Předpokládají i možné problémy v energetice kvůli přetrhaným drátům eletrického vedení. Zajištěny jsou zálohy na operačních střediscích a pokud to bude situace vyžadovat, zaktivují se jednotky SDH obcí.

Je nutné zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Doporučujeme omezit pohyb venku, na horách se nevydávat na túry, nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu, neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚZSVM: Historická perla Olomouce hledá nového majitele, minimální cena činí 199 milionů korun

16:17 ÚZSVM: Historická perla Olomouce hledá nového majitele, minimální cena činí 199 milionů korun

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) hledá definitivního vlastníka pro výjimečný…