HZS ČR vypravil humanitární pomoc zemětřesením postiženému Chorvatsku

01.01.2021 9:30

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí.

HZS ČR vypravil humanitární pomoc zemětřesením postiženému Chorvatsku
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Cestou HZS ČR také Česká republika o humanitární pomoc sama žádá, pokud ji potřebuje.

V úterý přijala Česká republika žádost o materiální humanitární pomoc zemětřesením postižené Republiky Chorvatsko, a ministr vnitra Jan Hamáček rozhodl této žádosti vyhovět. HZS ČR tak začal okamžitě připravovat potřebnou dokumentaci, logistiku a především vlastní materiální pomoc, v podobě:

  • 600 ks    lehátek s matracemi
  • 1200 ks  spacích pytlů
  • 1200 ks  přikrývek
  • 10 ks      elektrických topidel
  • 2 ks        osvětlovacích systémů
  • 1 ks        osvětlovací balon 1 kW

Po dohodě s chorvatskou stranou začla nakládka pomoci ve středu po 11 hodině v areálu HZS ČR Zbiroh, do čtyř nákladních vozidel, která spolu s vozidlem doprovodným poté vyrazila na základnu HZS ČR v Brně, odkud pak konvoj pokračoval do chorvatského Záhřebu. Humanitární pomoc převzalo chorvatské Ministerstvo vnitra – úřad civilní ochrany.

Jedná se již o několikátou zásilku humanitární pomoci, kterou tento rok organizuje HZS ČR, v nedávné minulosti jsme zajišťovali humanitární pomoc například Arménii, Francii, San Marinu, Ukrajině, Bělorusku, Kosovu, Černé Hoře a dalším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…