HZS: V regionální soutěži ve vyprošťování u dopravních nehod uspěli hasiči ze Svitav a Trutnova

04.09.2020 22:11

Týmy si převzaly během slavnostního ukončení ceny z rukou ministra vnitra Jana Hamáčka.

HZS: V regionální soutěži ve vyprošťování u dopravních nehod uspěli hasiči ze Svitav a Trutnova
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Nejrůznější scénáře dopravních nehod s převrácenými auty, nárazy do stromů, na svodidla a uvnitř zranění lidé, kteří potřebují rychlou pomoc hasičů. Takový byl začátek každého z devíti soutěžních úkolů pro devět družstev profesionálních hasičů HZS Pardubického kraje a HZS Královéhradeckého kraje při regionální soutěži ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Akce se uskutečnila ve čtvrtek 3. září 2020 na náměstí T. G. Masaryka ve Dvoře Králové nad Labem.

Každé čtyřčlenné družstvo se muselo poprat s nelehkými, do posledních detailů propracovanými scénáři, kdy mělo za úkol v časovém limitu 20 minut vyprostit a předat do zdravotnické péče jednu zraněnou osobu. Hasiči přitom používali hydraulické vyprošťovací zařízení a další technické prostředky potřebné pro záchranu a vyproštění osob. Důležitá byla souhra týmu, komunikace, přesnost a správné rozhodnutí, jakou cestou se bude zraněná osoba vyprošťovat. Všechny týmy předvedly skvělé výkony s platnými pokusy. Z Pardubického kraje si nejlépe se zadáním poradili profesionální hasiči z územního odboru Svitavy, z Královéhradeckého kraje zvítězilo družstvo hasičů z územního odboru Trutnov. Vítězné týmy by měly postoupit na Mistrovství ČR ve vyprošťování u dopravních nehod, které se mělo původně uskutečnit letos, ale bylo přesunuto na příští rok.

Při slavnostním nástupu týmů pozdravili všechny účastníky hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a starosta Jan Jarolím, pod jejichž záštitou se akce uskutečnila. Mezi hosty byli dále zástupci Parlamentu České republiky, města Dvůr Králové nad Labem, generálního ředitelství HZS České republiky a složek IZS. Během dne navštívil soutěž 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, který nejen předal ceny vítězným týmům, ale stihl si vyzkoušet práci hasičů při vyprošťování na vlastní kůži. Soutěž oficiálně zahájil a ukončil ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

O doplňkový program na náměstí se postaraly Dům dětí a mládeže Jednička a tým BESIP, který zároveň věnoval jedny z cen pro zúčastněné a vítězné týmy.

Zvláštní poděkování patří týmu rozhodčích a organizačnímu týmu složeného z příslušníků HZS Královéhradeckého kraje pod vedením ředitele územního odboru Trutnov plk. Martina Lelky a velitele stanice Dvůr Králové nad Labem npor. Zdeňka Šedivky. O bezproblémový průběh akce se postarala zejména pak technická četa složená z hasičů sloužících na stanicích Dvůr Králové nad Labem, Trutnov a Vrchlabí, pomoc při realizaci a likvidaci scénářů dopravních nehod zajistil Záchranný útvar HZS ČR. Akci podpořily společnost Magrix s.r.o., ZOO Dvůr Králové a společnost Dubea s.r.o.

Výsledky regionální soutěže:

HZS Pardubického kraje:

  1. ÚO Svitavy
  2. ÚO Ústí nad Orlicí
  3. ÚO Pardubice
  4. ÚO Chrudim

HZS Královéhradeckého kraje:

  1. ÚO Trutnov
  2. ÚO Jičín
  3. ÚO Rychnov nad Kněžnou
  4. ÚO Hradec Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…