Hadrava: Věřím, že OKD pojede dál

01.10.2013 10:40

Provozní ředitel OKD Pavel Hadrava je přesvědčen, že situace uhelného průmyslu v ostravsko-karvinském revíru se začne stabilizovat a OKD pojede dál. Tou druhou stranou mince je, že pro to všichni musíme něco udělat. Konkrétně nás čeká hodně tvrdé práce pro zajištění stability firmy, ekonomiky a její další budoucnosti.

Hadrava: Věřím, že OKD pojede dál
Foto: OKD
Popisek: OKD

Pane řediteli. Pracujete v OKD řadu let, byl jste ředitelem dolů Paskov a Karviná. Havíři vás dobře znají. Přesto poprosím o krátké představení. Proč jste se rozhodl pro hornictví?

Narodil jsem se v Ostravě, v sedmi letech jsme se přestěhovali do Havířova. Můj děda pracoval na šachtě, máma také. Můj otec se dostal na šachtu jako pétepák, při práci vystudoval a nastoupil do Báňských projektů Ostrava. Když Báňské projekty skončily, založil si vlastní firmu a projektoval pro doly dál. Takže když jsem se rozhodoval o svém budoucím povolání, zvolil jsem karvinskou strojní průmyslovku, a pak VŠB v Ostravě s tím, že budu stejně jako otec projektovat. Nicméně v průběhu studia jsem se stal stipendistou Dolu František, tehdy ještě Dolu Gottwald.  Po ukončení školy jsem na tuto šachtu nastoupil, abych získal praxi. A to byl ten klíčový moment. Když člověk jednou nastoupí na šachtu, těžko se mu z ní odchází.

Přijal jste místo provozního ředitele OKD v mimořádně těžkém období. Co vás k tomu vedlo a jaké jsou vaše priority v této funkci?

Práce jsem se nikdy nebál a všechno v životě se snažím dělat s maximálním úsilím. Za 29 let v hornictví jsem prošel řadou šachet, mnoha provozními a řídícími funkcemi. Místo provozního ředitele jsem přijal jako výzvu a ocenění mé dlouhodobé práce v hornictví, i když si uvědomuji, že to nebude vůbec jednoduché. Ředitel dolu je v přímém kontaktu s lidmi, které řídí a kteří ovlivňují výsledky jeho práce. Provozní ředitel řídí své odborné útvary, ředitele jednotlivých šachet, Závodu úpraven a Závodu servisních služeb. Všichni tito lidé jsou odborníky na svých místech a jsem přesvědčen, že je to dobrý kolektiv, který je schopen tvrdě pracovat a plnit své úkoly. 

Priority?

Prioritou je zajištění bezpečné těžby na takové úrovni, aby zajistila ekonomiku a prosperitu OKD. Prioritou jsou rovněž bezpečně vyražené metry pro zajištění další budoucnosti OKD a také maximální zhodnocení uhlí na úpravnách, které je v našich podmínkách velice těžce vytěžené a dopravené na povrch.

Jaká je vlastně náplň práce provozního ředitele OKD?

Název této funkce vychází ze slova „provoz“. Provozní ředitel zajišťuje veškerý provoz na dolech, od ražeb přes vybavování, těžbu a likvidaci porubů, dopravu rubaniny na povrch a zhodnocení vytěženého uhlí na úpravnách tak, aby se zajistil maximální výnos. Prostřednictvím povrchového servisního závodu a dalších složek zajišťuje dodávky, opravy a údržbu důlní techniky a také systém logistiky a dopravy. Má útvary, které dozorují bezpečnost, důlní provoz, řízení jakosti, větrání, geomechaniku a provoz těžních strojů. Dohlíží a prosazuje také program trvalého zlepšování Continuous Improvement. Takže dalo by se říci, že sdružuje, zajišťuje a organizuje veškerý provoz v OKD, a to prostřednictvím ředitelů jednotlivých šachet, povrchových závodů a odborných útvarů. Jedná se o obrovský štáb lidí.

Mluvíte o štábu lidí. Jakou podporu od něj očekáváte a co budete od něj požadovat?

Budu požadovat maximální úsilí při plnění stanovených úkolů a cílů, loajalitu a týmovou práci. Společnost OKD se teď díky nové organizační struktuře ještě více semkla a celý její pracovní kolektiv musí fungovat jako tým. To znamená jít jedním směrem a bojovat za celý kolektiv bez ohledu na to, které šachtě se zrovna v krátkodobém horizontu daří či nedaří. Rozhodující je dlouhodobá rentabilita, prosperita a konkurenceschopnost OKD jako celku.

Šachta je vždy komplexem techniky a lidí. Co je pro vás důležitější? Stavíte spíše na zdokonalování technického zázemí, nebo na práci s lidmi

Technika je určitě důležitá a momentálně ji máme velice dobrou. Je ji třeba jenom důsledně udržovat a provozovat dle technických podmínek. Prioritou jsou ale vždycky lidé. Můžeme totiž mít jakoukoliv techniku, ale bez lidí to nepůjde. Musíme proto mít dostatečný počet kvalifikovaných zaměstnanců, aby zajistili provoz. Měli by to být navíc lidé, kteří vnímají společnost OKD jako firmu, která jim dlouhodobě zajišťuje práci.  Vím, že situace není jednoduchá. Pokračují jednání ohledně kolektivní smlouvy a jsou velice složitá. Věřím, že se situace velice rychle vyřeší, přijme se kompromisní řešení, které bude akceptovatelné pro obě strany a hlavně zajistí budoucnost pro OKD.

Nakousl jste žhavý problém těchto dní. Řekněme si něco k ekonomice provozu. Jaká opatření míníte prosazovat, jak se může OKD dostat na nižší náklady.

Jsem přesvědčen, že podstatné kroky ke snižování nákladů již provedlo vedení společnosti a vedení důlních i povrchových závodů.   Vytvoření nové organizační struktury a přestěhování vedení podniku na Závod Důl Darkov rovněž přispěje ke snížení nákladů. Dalším významným krokem bylo sloučení úpraven pod jedno vedení, které by mělo zajistit lepší zhodnocení vytěženého uhlí, než tomu bylo dosud. Tím rozhodujícím činitelem je ale těžba, nebo spíše tržby z prodeje uhlí a zároveň zvyšování výkonnosti ve všech činnostech. Každá šachta má svůj plán inovací, úspor a cílový úkol na snižování nákladovosti. Pokud ale nebude těžba, nákladovost bude opět vyšší. To vyvolá tlak na další snižování nákladů, ale ne vždy to už bude možné bez snižování stavů a personálních nákladů.

Jak proti tomu bojovat?

Já vždycky říkám, že v dobrých podmínkách, příznivé situaci dokáže razit nebo těžit každý kolektiv. Síla kolektivu se ale pozná, když se podmínky zhorší a situace zkomplikuje. Teď v takové situaci jsme. Neřešme to, co se stalo v minulosti, po bitvě je každý generálem. Ostatně v době, kdy byla situace jiná, by spousta lidí uvažovala stejně. Teď bychom se měli semknout a dělat kroky, aby OKD mohlo úspěšně fungovat dál. Je třeba pokračovat ve výkupech v Karviné-Starém Městě a řešit lokalitu Výhoda v Orlové. To dá OKD perspektivu na další léta a horníkům zajistí práci. Je potřeba dojednat s vedením měst a obcí společný postup, dohodnout se, za jakých podmínek tam můžeme těžit, aby to bylo přijatelné pro obě strany. Je to složité, ale hornictví a obce tady koexistují už nějaké to století a určitě mohou spolužít ještě nějakou chvíli. Protože v současné době nevidím žádný jiný podnik nebo průmysl, který by mohl dát lidem v tomto regionu práci.

Hovoříme o problémech, které s sebou přinesla hospodářská recese. V záplavě špatných zpráv se ale tu a tam začínají objevovat i informace o náznacích hospodářského oživení. Jak hodnotíte globální vývoj a perspektivu zlepšení situace OKD?

Já jsem v tomto směru optimista. Předpokládám, že pokud se v OKD udělá vše pro to, abychom přežili toto těžké období, tak pojedeme dál.

Ano, situace na světových trzích, pokud jde o ceny uhlí, není dobrá. Já ale pevně věřím, že půjde opět mírně nahoru a OKD tím, že bude umět snížit náklady na potřebnou úroveň, krizi překoná.

Bohuslav Krzyžanek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

16:46 AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

I letošní prodeje potvrzují, že služeb českých cestovních kanceláří a agentur využívá každoročně víc…