Hejtman Netolický: Do Pardubického kraje míří nejvíc peněz z evropských fondů ze všech krajů

28.08.2017 7:33

Jak jsou na tom české regiony z pohledu čerpání evropských fondů v novém programovém období? Jak si stojí Pardubický kraj? O tom hovořil hejtman Martin Netolický s bývalým generálním sekretářem pro integrovaný rozvoj území při Radě EU pro Evropské strukturální a investiční fondy a nynějším konzultantem Davidem Sventkem. Ze zpracované analýzy, vycházející z dat Ministerstva pro místní rozvoj, vyplývá, že největší objem finančních prostředků z Evropské unie míří v současné době do Pardubického kraje. V případě přepočtu na jednoho obyvatele se jedná o 40 tisíc korun od počátku současného programového období.

Hejtman Netolický: Do Pardubického kraje míří nejvíc peněz z evropských fondů ze všech krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Pardubický kraj rozhodně na členství České republiky v Evropské unii neprodělal, což je jednoznačně patrné z projektů, které se podařilo zrealizovat v minulosti a potvrzuje se to také v současném programovém období. Z analýzy, která začíná rokem 2013, vyplývá, že Pardubický kraj je v rámci České republiky nejlepším co do objemu schválených finančních prostředků na jednoho obyvatele. Tato analýza vychází z dat, které poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj, a tudíž lze tato vstupní data považovat za relevantní,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že úspěšnost je měřena od počátku současného programového období do konce května tohoto roku.

„Výsledné finanční prostředky přepočtené na jednoho obyvatele zahrnují všechny projekty, včetně velkých dopravních staveb nebo systémových projektů Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o zajímavé srovnání krajů, ze kterého je patrné, kolik finančních prostředků putuje do území bez ohledu na žadatele. Zahrnuty jsou všechny projekty, které disponují rozhodnutím o poskytnutí dotace. V případě Pardubického kraje se pohybujeme na částce přesahující 40 tisíc korun na jednoho obyvatele. Pro srovnání druhý Moravskoslezský kraj je na částce 30 tisíc korun,“ dodal Netolický.

Analýza územního dopadu evropských fondů:

Ostatní regiony se pohybují v rozmezí 15 až 25 tisíc korun na obyvatele. Do celkového objemu finančních prostředků putujících do kraje se pozitivně promítají také projekty rekonstrukce dopravních uzlů Pardubice a Česká Třebová, zkapacitnění železničního koridoru v úseku Choceň – Ústí nad Orlicí či vybudování prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem přes Časy do Ostrova u Vysokého Mýta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…