Hejtman Netolický: Naplněnost středních škol stoupá, již na devadesát procent

26.08.2017 12:04

Na začátek školního roku se připravují střední školy a další školská zařízení, které zřizuje Pardubický kraj. Jejich naplněnost vzhledem k demografické křivce mírně stoupá, nyní je na 70 procentech a patří k nejvyšším v České republice. Ve školním roce 2025/26 by mělo být ve středních školách v Pardubickém kraji přibližně o 5000 žáků více, a naplněnost tak zřejmě překročí 90 procent.

Hejtman Netolický: Naplněnost středních škol stoupá, již na devadesát procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Spolupráce s firmami

Z pozice zřizovatele se kraj snaží podporovat kooperaci škol a firem. Ačkoli u nás takzvané duální vzdělávání zatím nemá legislativní podporu, spolupráci škol a regionálních zaměstnavatelů se na některých místech velmi dobře daří. Jedná se především o odborný výcvik, odbornou praxi a exkurze žáků ve firmách, využití odborníka z praxe ve výuce, stáže pedagogů, firemní prospěchová stipendia, příspěvky firem na stravování nebo ubytování žáků, podíl firem na materiálně technickém vybavení škol. „Příklady dobré praxe můžeme vidět například ve spolupráci Středního odborného učiliště Svitavy se společností REHAU, s.r.o. Moravská Třebová, Střední průmyslové školy chemické Pardubice se společností Synthesia, a.s., Průmyslové střední školy Letohrad s Konsorciem zaměstnavatelů Orlicka a Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk se společností Bühler CZ s.r.o,“ uvádí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jež je zastáncem využití prvků duálního vzdělávání, který mají například v Německu nebo v Rakousku.

Nové obory

Uplatnitelnost absolventů na trhu práce hraje zásadní roli při zařazování nových oborů vzdělávání. O tom proto rozhoduje Pardubický kraj ve spolupráci se zaměstnavateli, Úřadem práce ČR, Krajskou hospodářskou komorou a dalšími sociálními partnery. „Požadavky vycházejí hlavně od regionálních zaměstnavatelů. Proto letos otevíráme čtyři nové obory, a to obory Výrobce potravin, zaměřený na výrobu a zpracování mléka v Hlinsku, Autolakýrník v Ústí nad Orlicí, Klempíř v Žamberku a Operátor skladování v Holicích,“ informuje radní pro školství Bohumil Bernášek.

Technohrátky budou pokračovat

Ve snaze propagovat technické obory u žáků základních škol zavedl v roce 2013 Pardubický kraj cyklus projektů s názvem TECHNOhrátky. „Žáci základních škol si mohou ve středních školách pod odborným dohledem vyzkoušet různé pracovní postupy a seznámit se s výrobními technologiemi. Organizátoři akce na ně působí zábavnou a soutěžní formou,“ říká krajský radní Bohumil Bernášek. Ve školním roce 2016/2017 bylo do projektu zapojeno 15 středních škol zřizovaných Pardubickým krajem. K doprovodným aktivitám projektu patří i semináře pro kariérní a výchovné poradce. Také na další školní rok jsou vyčleněny pro tyto aktivity prostředky.

Stipendia na vybrané obory

Od školního roku 2010/2011 podporuje Pardubický kraj zájem žáků o odborné vzdělávání také formou prospěchových stipendií. „Vybíráme vždy takové obory, jejichž absolventi jsou zvláště žádaní na trhu práce. Opět se při tom obracíme na zaměstnavatele a tripartitu,“ vysvětluje postup kraje Bohumil Bernášek. „Z rozpočtu Pardubického kraje bylo ve školním roce 2016/2017 vyplaceno žákům ve 21 oborech vzdělání, jakými je například Obráběč kovů, Strojní mechanik, Kominík, Zedník, Tesař, Chemik, Zemědělec – farmář ve 20 krajských středních školách téměř 1,9 milionu korun,“ dodává radní Bohumil Bernášek.

Nové obory od školního roku 2017/2018:

  • Výrobce potravin (3letý obor vzdělání s výučním listem se zaměřením na výrobu a zpracování mléka) na Gymnáziu K. V. Raise a Středním odborném učilišti, Hlinsko, Adámkova 55
  • Autolakýrník (3letý obor vzdělání s výučním listem) na Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí
  • Klempíř (3letý obor vzdělání s výučním listem se zaměřením na strojírenskou výrobu) na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk
  • Operátor skladování (3letý obor vzdělání s výučním listem) na Střední škole automobilní Holice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…