Historicky poprvé se setkali zástupci českých a slovenských státních lesů

14.10.2015 17:05

Zástupci státních podniků Lesy České republiky a Lesy Slovenské republiky společně jednali 7. a 8. října ve slovenských Topoľčiankách.

Historicky poprvé se setkali zástupci českých a slovenských státních lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Přeshraniční spolupráce při čerpaní evropských fondů, koordinace postojů k certifikaci lesů, ale i výměna zkušeností s vymáháním náhrad škod způsobených emisemi, to byla hlavní témata historicky prvního společného setkání.

„Řešíme podobné problémy, ať už se jedná o lesnické hospodaření, podkorní hmyz, řešení kalamitních situací či environmentální výchovu dětí i dospělých. Hovořili jsme také o chráněných územích i národních parcích,“ uvedl generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád. Jak se shodl se svým protějškem Peterem Morongem, pravidelné konzultace společných témat a výměna zkušeností povedou k rychlejším a efektivnějším rozhodnutím všech zúčastněných.

Pro oba podniky byla podstatná diskuse o potřebě certifikace lesů systémy PEFC a FSC ve středoevropském prostoru vzhledem k platné národní legislativě. „Přivítáme, když se naši slovenští kolegové do této debaty zapojí,“ dodal Daniel Szórád.

Výsledkem setkání by mohla být i intenzivnější spolupráce při využívaní evropských fondů v rámci přeshraniční spolupráce. V současnosti obě firmy dokončují společný projekt zlepšující podmínky života zvěře ve Strážovských vrších a v Bílých Karpatech.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…