Hnutí Brontosaurus: Tornádo dětem zničilo klubovnu, Brontosauři a skauti ji znovu otevřeli ekologicky vylepšenou

17.11.2022 21:23 | Tisková zpráva

Hnutí Brontosaurus, Brďo Vlkani a Junák - český skaut, středisko Mikulčice slavnostně otevřeli opravenou budovu dětské klubovny v Mikulčicích, kterou více než před rokem rozsáhle poničilo tornádo.

Hnutí Brontosaurus: Tornádo dětem zničilo klubovnu, Brontosauři a skauti ji znovu otevřeli ekologicky vylepšenou
Foto: brontosaurus.cz
Popisek: Hnutí Brontosaurus

Po opravě realizované oběmi spolky a obcí Mikulčice začne klubovna opět sloužit pravidelným schůzkám, víkendovým akcím i jako zázemí akcí pro veřejnost či dobrovolnické péče o přírodu. Díky inovativnímu přístupu je přitom opravena jako budova s ukázkovým provozem šetrným k životnímu prostředí.

Mikulčická klubovna sloužila dětem od roku 1976. Konaly se zde tisíce oddílových a družinových schůzek a akcí, kde děti rozvíjely kamarádské vztahy, učily se férovosti, samostatnosti i spolupráci nebo poznávaly přírodu a cesty k její ochraně. V roce 2021 však objekt hrubě poškodilo tornádo, jež prošlo obcemi na jižní Moravě.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

V těchto dnech byla dokončena její rozsáhlá oprava, kterou společně hradily a realizovaly obec Mikulčice, Junák a Hnutí Brontosaurus. Obnova klubovny byla možná i díky obrovská míře solidarity veřejnosti i příznivců obou organizací. Ti během několika týdnů po katastrofě podpořili sbírky obou organizací. Celkem na opravy finančně přispěly desítky lidí, ale také firmy či obce, kde oba spolky pořádají letní tábory.

V sobotu 12. listopadu proběhlo slavnostní znovuotevření klubovny za účasti členů a dobrovolníků obou spolků, vedení obcí, donorů, dalších hostů i místní veřejnosti. V rámci slavnostního odpoledne brontosauři a skauti představili svou souča! snou činnost, na výstavách prezentovali dosavadní úspěchy práce s dětmi a mládeží a pozvali zúčastněné na budoucí akce.

V rámci akce se konala také komunitní dobrovolnická výsadba sadu starých ovocných odrůd u klubovny. Ta je součástí obnovy okolního parku. Svůj strom si vysadili donoři i dobrovolníci, jež s pomáhali s obnovou klubovny. O sad budou pečovat děti z oddílů a tak se víc než symoblicky zapojí do obnovy a zlepšení poničeného životního prostředí v obci.

Veřejnost se také seznámila s opatřeními pro environmentálně šetrný provoz budovy. Oprava budovy klubovny byla totiž provedena maximálně moderně nejen s ohledem na současné potřeby výchovné a vzdělávací práce s dětmi, ale i na aktuální trendy v oblasti k přírodě šetrného provozu. Návštěvníci budovy se tak mohou setkat s celou řadou úsporných technologií, jako například vytápění tepelným čerpadlem, využití odpadní šedé vody, ohřev vody solárními panely, sběr dešťové vody, aj.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…