Hodnota zámořských zakázek korporace Rosatom vzrostla v roce 2016 o 20 %

24.07.2017 14:57

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom zaznamenala v loňském roce nárůst hodnoty dlouhodobého portfolia zahraničních zakázek o 20,9 % na 133,4 miliardy dolarů. V prohlášení, které doprovází výroční zprávu společnosti za rok 2016, ruská státní jaderná korporace uvedla, že tento výsledek znamená, že si zachovala svoji „vedoucí pozici ve světě“ – co se týče smluv týkajících se výstavby nových bloků pro zámořské zákazníky, a to konkrétně pro 34 reaktorů ve 12 zemích ke konci loňského roku.

Hodnota zámořských zakázek korporace Rosatom vzrostla v roce 2016 o 20 %
Foto: red
Popisek: Rosatom

Společnost zaznamenala v loňském roce nárůst příjmů o 5,3 % na 14,5 miliardy dolarů podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (International Financial Reporting Standards).

Společnost popsala poprvé svůj přístup k trhu s palivem pro reaktory navržené na západě jako jeden z hlavních úspěchů v minulém roce.

V prosinci podepsala švédská firma Vattenfall smlouvu o dlouhodobých dodávkách se třemi výrobci jaderných paliv, přičemž přidala dceřinou společnost korporace Rosatom zabývající se výrobou jaderného paliva – podnik TVEL – ke svým navázaným vztahům s francouzskou firmou Areva a americkou společností Westinghouse. Smlouvy – v celkové hodnotě 131 milionů dolarů – pokrývají 19 dodávek paliva do třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Ringhals v období mezi lety 2018-2025. Podnik TVEL zajistí přibližně pětinu z nich, zatímco společnosti Areva a Westinghouse dodají zbytek. Smlouva mezi firmou TVEL a společností Vattenfall – podepsaná dne 30. listopadu – pokrývá dodávku paliva TVS-K pro JE Ringhals a zahrnuje doručení komerčních dodávek jaderných palivových souborů od roku 2021.

Korporace Rosatom dne 13. července uvedla, že „dlouhodobé úsilí“ podniku TVEL o vstoupení na trh s palivem pro západní reaktory také vedlo k uzavření smlouvy o pilotní výrobě jejího paliva TVS-K pro Spojené státy. V květnu loňského roku oznámily společnosti TVEL a Global Nuclear Fuel Americas, že se dohodly na spolupráci při zavádění Ruskem navrženého paliva pro tlakovodní reaktory ve Spojených státech. Společnosti povedou zavádění palivových souborů s designem TVS-K podniku TVEL a budou usilovat o schválení licencí ze strany americké komise Nuclear Regulatory Commission, aby mohlo být palivo dodáváno v dostatečném množství pro jeho opětovné zakládání.

Ohledně pokroku s dalšími „velkými úspěchy“ na zahraničních trzích Rosatom poznamenal předání prvních dvou bloků jaderné elektrárny Kudankulam indickému zákazníkovi a odlití prvního betonu pro třetí a čtvrtý blok této elektrárny.

Skupina ASE Group, inženýrská dceřiná společnost Rosatomu, a společnost  Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) oznámily přijetí prvního bloku JE Kudankulam v dubnu letošního roku. Tento blok vstoupil do komerčního provozu v prosinci roku 2014, zatímco druhý blok JE Kudankulam dosáhl své plné výrobní kapacity v lednu letošního roku. V dubnu rovněž společnost NPCIL podepsala dohodu o předběžném převzetí druhého bloku jaderné elektrárny Kudankulam od ruského dodavatele, a tím označila vstup tohoto bloku do komerčního provozu. Blok dosáhl první kritičnosti v květnu roku 2016 a následně byl v srpnu připojen k indické rozvodné síti. Dva další bloky s reaktory VVER-1000 – třetí a čtvrtý blok JE Kudankulam – budou postaveny v této lokalitě jako druhá část elektrárny, přičemž se očekává výstavba ještě dalších bloků. Odlití prvního konstrukčního betonu pro bloky číslo 3 a 4 proběhlo při slavnostní ceremonii dne 29. června v lokalitě elektrárny v Tamilnádu v Indii.

Položení prvního základního kamene pro druhý a třetí blok jaderné elektrárny Búšehr na staveništi v jižním Íránu v září bylo dalším úspěchem v roce 2016, prohlásila korporace Rosatom.

Ve zprávě bylo uvedeno, že rok 2016 byl dalším rekordním rokem pro výrobu elektrické energie v ruských jaderných elektrárnách – bylo vyrobeno 196,4 TWh a podíl jaderné energie v ruském energetickém mixu činil 18,3 %. Tento výsledek byl usnadněn uvedením čtvrtého bloku Bělojarské jaderné elektrárny s rychlým reaktorem BN-800 do provozu, stejně jako spuštěním prvního bloku Novovoroněžské JE-II, který byl oficiálně uveden do provozu v únoru letošního roku.

Nové produkty

Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele pro mezinárodní obchod korporace Rosatom, uvedl, že finanční rok 2016 byl úspěšný díky rozvoji nových obchodů. Desetileté portfolio zakázek na nové produkty vzrostlo o 74,6 % na částku 17,24 miliardy dolarů, doplnil, zatímco příjmy za nové produkty vzrostly o 52,6 % na částku 3,23 miliardy dolarů.

Jednou z klíčových událostí roku 2016 bylo podle něj získání kontraktů na výstavbu větrných elektráren v Rusku o celkové kapacitě nejméně 610 MWe.

„Podle našeho strategického cíle by výnosy z nových produktů měly tvořit do roku 2030 alespoň 30 % z celkových příjmů. Když se zamyslíme nad vývojem některých produktových řad, okamžitě zjistíme, zda v budoucnu budeme schopni vstoupit na mezinárodní trh s tímto produktem a být konkurenceschopní,“ řekl Komarov.  „Pro realizaci projektu stavíme kompletní výrobní řetězec, abychom představili komplexní nabídku našim zahraničním partnerům,“ dodal.

Korporace Rosatom mezitím informovala o své práci na pokročilých technologiích.

Vyacheslav Pershukov, zástupce generálního ředitele korporace Rosatom a vedoucí divize inovací, na počátku tohoto týdne nastínil strategii státních jaderných technologií pro pokročilé technologie dolní komoře parlamentu – Státní dumě. Pershukov řekl, že Rosatom „systematicky vyvíjí nejpokročilejší a nejvíce inovativní technologie – od akumulace energie až po umělou inteligenci“.

Pershukov se zúčastnil diskuze u kulatého stolu s názvem Technologie jaderné energie nové generace: legislativní hledisko (Nuclear energy technologies of the new generation: legislative aspect), která se konala ve Státní dumě RF dne 11. července.

„Rosatom vytváří podnikání v oblasti aditivních technologií, vytváří průmyslové 3D tiskárny, které tisknou kovové předměty, a vyvíjí jaderné baterie,“ uvedl. „Hlavním principem korporace Rosatom je nepodcenit nic, co by mohlo být v budoucnosti realizováno jako byznys.“

Pershukov sdělil, že ruský jaderný průmysl je „uznávaným vůdcem“ na světovém trhu jaderných technologií. Společnost je „první na světě“, co se týče počtu současné stavěných jaderných elektráren, dále zajišťuje 40 % zakázek z celosvětového trhu s obohacováním uranu a tvoří 17 % trhu s jaderným palivem, dodal.

Rovněž poznamenal úsilí Rosatomu o vytvoření mezinárodního výzkumného centra zaměřeného na technologii MBIR – víceúčelový sodíkem chlazený rychlý výzkumný reaktor, který se staví ve výzkumném ústavu Research Institute of Atomic Reactors (NIIAR) ve městě Dimitrovgradu.

„Globální zájem o technologii MBIR je obrovský,“ poznamenal Pershukov. Následně vysvětlil: „Protože všichni chápou, že park výzkumných reaktorů se prakticky vyčerpal, a reaktor MBIR by se mohl stát jediným světovým centrem pro výzkum jaderné energie budoucnosti.“

Zdroj: výroční zpráva korporace Rosatom, World Nuclear News

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje 329 podniků, ve kterých pracuje přibližně 250 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18,3 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…