Hospodářská komora ČR: Funkční e-neschopenka by mohla zamezit zneužívání nemocenské

06.06.2018 8:10

Vláda se chystá odložit zavedení e-neschopenek o dva roky na rok 2021. Nový harmonogram zavedení elektronické neschopenky Hospodářská komora shledává jako přesvědčivý.

Hospodářská komora ČR: Funkční e-neschopenka by mohla zamezit zneužívání nemocenské
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

E-neschopenka by tak mohla ještě více zefektivnit institut karenční lhůty, jejíž zavedení před léty podstatně omezilo zneužívání systému nemocenského pojištění.

Hospodářská komora ČR však s politováním sleduje úvahy některých politických představitelů o zrušení karenční lhůty a po analýze tří variant možného zrušení karenční doby, které projednala 9. května tripartita, nadále trvá na zachování tohoto nástroje. Ten stát zavedl právě proto, aby snížil fiktivní nemocnost zaměstnanců. Karenční lhůta prokazatelně splnila a plní svůj účel, přispívá k větší odpovědnosti zaměstnanců ve vztahu ke krátkodobým pracovním neschopnostem, zmenšuje prostor pro fiktivní nemocnost, a zabraňuje tak zneužívání systému při čerpání nemocenské.

Pokud by však v rozporu s logikou, potvrzovanou tuzemskou i zahraniční praxí, politici nakonec přece jen prosadí zrušení karenční lhůty, musí mu předcházet odzkoušený funkční provoz e-neschopenky. Bez tohoto kontrolního nástroje by totiž zrušení karenční lhůty bylo mimo veškerou racionalitu.

Poslanci budou o zachování či zrušení karenční doby jednat 20. června v Hospodářském výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…