Hospodářská komora: Dlouhý vyzval k ostražitosti. S czexitem by skončil solidní růst platů, nastartovala by se vleklá krize

26.04.2018 18:54

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý během Exportního fóra v Mladých Bukách vyzval představitele firem a veřejnost k používání racionálního uvažování a ostražitosti před manipulativními politickými hesly o czexitu.

Hospodářská komora: Dlouhý vyzval k ostražitosti. S czexitem by skončil solidní růst platů, nastartovala by se vleklá krize
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Vystoupení České republiky z Evropské unie má temnou stranu mince, kterou populisti lidem zatajují a která nepříjemně zasáhne do životů lidí. Czexit by na občany a firmy nepříznivě dolehl nejen na několik krizových let, ale možná i na celá desetiletí, varoval.

„Ano, parlamentní demokracie zabředla do pasti nerozhodnosti a byrokracie. Řešením ale není volání po referendech či přehnaně autoritářských řešeních. Dopady czexitu na českou ekonomiku – a tím i na české občany – by byly jednoznačně negativní. Zejména v posledních letech, kdy jsme si zvykli na solidní růst platů a minimální nezaměstnanost, by nás opět čekala tvrdá realita propouštění a krachů firem. A to nejen na několik krizových let. To je fakt,“ uvedl během fóra.

Zároveň upozornil, že Česká republika je na rozdíl od Velké Británie malou otevřenou ekonomikou, velmi závislou na exportu do EU, především do Německa. Také podle čerstvého bleskového šetření Hospodářské komory mezi vzorkem 386 podnikatelů je skupina těch, kteří hodnotí členství České republiky v EU spíše pozitivně v úhrnu čtyřikrát větší než těch, kteří členství ČR v EU vnímají spíše negativně.

Šéf Hospodářské komory prosazuje celistvost Evropy. Jednotný trh je podle něj největším a nejcennějším úspěchem evropského projektu.

„Nejde jen o více příležitostí pro samotné podnikatele při obchodu se zbožím a službami nebo při efektivnějším využívání kapitálu hmotného, finančního či intelektuálního. Díky jednotnému trhu se mohou Češi svobodně pohybovat po celém území EU, vstupovat do zaměstnání, studovat v zahraničí. Vzájemně jsou uznávány diplomy a kvalifikace. Spotřebitelům jednotný trh nabídl větší výběr a vyšší standard zboží a služeb a nižší ceny a zajistil vysokou ochranu jejich spotřebitelských práv. Cestující získali ochranu v cestovním ruchu, železniční, autobusové a letecké dopravě, ve finančních službách,“ vyjmenoval některé z řady výhod jednotného trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…