Hospodářská komora: Exportérem roku se stala automobilka Škoda Auto. Největší nárůst vývozu zaznamenala Tatra

17.12.2020 22:11

Vítězem letošního ročníku soutěže Exportér roku, hodnotící nejúspěšnější vývozce za rok 2019, vyhlašované Hospodářskou komorou České republiky se stala automobilka Škoda Auto.

Hospodářská komora: Exportérem roku se stala automobilka Škoda Auto. Největší nárůst vývozu zaznamenala Tatra
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

V kategorii podle nárůstu exportu zvítězil výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks. Zástupci firem byli oceněni během online konference k exportním tématům v době koronakrize, do které se za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila nebo premiéra Andreje Babiše zapojilo přes 60 firem.

Mladoboleslavská automobilka loni vyvezla automobily v hodnotě 414 mld. Kč, což je meziročně o 10 % více. Druhou příčku obhájil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group, třetím největším exportérem je koncern Agrofert sdružující více než 250 podniků.

Letos se soutěžilo v celkem šesti kategoriích. Vítěz kategorie podle meziročního nárůstu exportu, společnost Tatra Trucks, dokázala loni zvýšit vývoz o bezmála 71 %. Kopřivnická automobilka patřící do skupiny Czechoslovak Group je předním tuzemským výrobcem nákladních automobilů, mezi jehož nejvýznamnější obchodní teritoria patří Rusko, bývalé země SNS, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie a Evropa.

Na druhém místě v nárůstu exportu skončil online prodejce kontaktních čoček a dalších produktů pro péči o oči Alensa. Export podniku se v porovnání s předchozím rokem zvýšil o více než čtvrtinu. Třetí příčku v této kategorii obsadil Foxconn CZ Group s 22% nárůstem vývozu. Alensa se zároveň stala vítězem Exportéra roku v kategorii udělované poradenskou společností Bisnode.

Vítězem kategorie středních exportérů do výše vývozu 500 milionů Kč se stala společnost ELDIS Pardubice. Výrobce radarů a další letištní techniky zaznamenal meziroční růst exportu o 244 %.

Cenu pro exportéra vyhlašovanou firmou SPGroup, který vyvezl v roce 2019 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získal CommScope Czech Republic, který exportoval na 123 zahraničních trhů. CommScope se zabývá výrobou elektromotorů a dalších elektronických zařízení.

V Kategorii nejlepších exportních projektů podpořených státem vyhlašovaných Českou exportní bankou a společností EGAP zvítězily společnosti Transcon Electronic Systems a Rodinný pivovar Bernard.

„Díky kvalitním českým výrobkům je dnes tak malá země, jakou je Česká republika, nejen úspěšná, ale i známá na trzích po celém světě. Dnešní vyhlášení výsledků soutěže je proto nejen oceněním českých exportérů, ale zejména jejich přínosu pro celou ekonomiku. Pandemie koronaviru s největší pravděpodobností výsledky vývozu v letošní roce výrazně ovlivní, ale právě díky schopnosti tuzemských podniků se i nadále Česká republika jistě udrží mezi vývozními velmocemi,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora letošní 26. ročník Exportéra roku uspořádala tradičně se Středním podnikatelským stavem a také s Asociací pro podporu podnikání. Partnery soutěžních kategorií jsou společnosti Bisnode, SPGroup, Česká exportní banka a EGAP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…