Hospodářská komora: Podnikatelům papírování neubývá. Stát musí být v deregulaci ambicióznější

17.07.2018 17:03

Českým podnikatelům papírování neubývá. A to i přes deklarovanou snahu státu firmám práci ulehčovat.

Hospodářská komora: Podnikatelům papírování neubývá. Stát musí být v deregulaci ambicióznější
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Pravidelná zpráva o pokroku ve snižování administrativní zátěže, kterou zítra projedná vláda, se totiž nezabývá reálným účelem a opodstatněností samotné regulace pro podnikatele a přináší pouze přehled jejích administrativních dopadů. Komora prosazuje mnohem ambicióznější cíle ve snižování byrokracie, jakkoliv snahu státu o lepší podnikatelské prostředí vítá.

Snížení byrokratické zátěže si od vlády dle ankety Hospodářské komory přeje 77 procent oslovených podnikatelů. Vadí jim zejména obtížná komunikace s úřady, která i přes technologický pokrok přináší více problémů než přínosů. „Je pochopitelné, že elektronizace, zejména při zavádění systému, může vykazovat určité problémy a počáteční rozpaky. Stát nicméně musí dlouhodobě mnohem ambiciózněji směřovat k vyššímu komfortu podnikatelů. Podnikatelé mají především pracovat, a nikoliv papírovat,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Například i z čerstvé ankety mezi členy Hospodářské komory, týkající se povinnosti zveřejňovat účetní závěrky, jejíž plné znění bude zveřejněno v pátek, vyplývá, že si 97 procent podnikatelů stěžuje například na duplicitu při vykazování dokumentů různým úřadům a považuje ji za nadbytečnou. Pokud by už měly mít nárok na stejné či obdobné informace různé státní instituce, měly by mít povinnost data sdílet mezi sebou, aby podnikatelé nemuseli příslušné údaje zasílat opakovaně na několik míst.

Pro tuzemský byznys jsou snad ještě větší zátěží než samotný aktuální obsah a rozsah právních předpisů jejich časté změny spolu se setrvalou tendencí nárůstu objemu požadavků, které musí vstřebat. Příklady z minulosti mluví jasně: v krátkém čase se podnikatelé museli vyrovnat s kontrolním hlášením, EET, omezováním otevírací doby, speciálně restaurace pak i se zákazem kouření.

Český právní řád dle odhadů Komory obsahuje dva miliony platných právních předpisů a často se v něm neorientují ani kvalifikovaní právníci a zákonodárci, natož podnikatelé. Cestou z džungle zákonů by měla podle Komory být důkladná analýza platných norem s širokým zapojením podnikatelské veřejnosti, která má s jejich přebujelostí největší zkušenosti. Právě proto Hospodářská komora úspěšně pokračuje ve svém stěžejním projektu Právního elektronického systému (tzv. PES), který by všechny důležité normy pro podnikatele shromažďoval na jednom místě a jehož spuštění v základní verzi Komora chystá již v lednu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…