Hospodářská komora: Většina firem letos nebude vyplácet 13. platy ani mimořádné odměny

02.12.2020 18:47

Kvůli vládním zákazům podnikat, propadu tržeb a vyčerpaným finančním rezervám bude mít peníze na vyplacení 13. platů a mimořádných odměn výrazně méně zaměstnavatelů než v minulých letech. Vyplatit odměny ještě před podzimní vlnou koronaviru plánovala jen třetina firem (34 %). Vyplývá to z analýz Hospodářské komory na základě dat firem.

Hospodářská komora: Většina firem letos nebude vyplácet 13. platy ani mimořádné odměny
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

13. platy nebo mimořádné odměny loni vyplácel rekordní počet firem. Odměn se tak dočkalo 6 z 10 zaměstnanců soukromého sektoru. Počet firem, které bonusy vyplácely, se přitom rok od rok zvyšoval z 39 % v roce 2016 na 59 % v loňském roce.

Letos na bonusy dosáhne ale nejméně zaměstnanců za pět let. Zaměstnancům je vyplatí hlavně firmy, kterým vláda výrazně neomezila podnikání, jde zejména o stavebnictví. Bonusy vyplatí i některé velké firmy nad 250 zaměstnanců, které měly větší finanční rezervy.

Část firem odměny vyplatí ve výplatním termínu v prosinci, část začátkem příštího roku – záleží i na tom, v jakém odvětví firma působí.

Jedním z důvodů, proč finanční situace firem neumožňuje odměnit zaměstnance, je to, že stát firmám na rozdíl od podniků v dalších evropských zemích, jako je třeba Německo, nekompenzuje jejich ztráty, popřípadě jen okrajově (např. pokrytí nájemného z 50 %). V ČR je totiž podpora primárně směřovaná na udržení zaměstnanosti, například program Antivirus jen transferuje peníze přes podnikatele zaměstnancům, přičemž na jaře program pokrýval mzdové náklady jen částečně.

graf

I z toho důvodu si podnikatelé skrze státní záruční programy a v bankách museli půjčovat peníze hlavně na vyplacení mezd zaměstnancům a povinné odvody. Vyplynulo to z několika šetření Hospodářské komory v průběhu roku. Kromě toho některé firmy použily půjčené peníze také na pokrytí tzv. fixních nákladů, tedy na nájemné a další nutné provozní výdaje, jako jsou energie, vodné a stočné, internetové a telefonní připojení nebo pohonné hmoty.

Odměny v těch firmách, které budou vyplácet odměny, ale letos mohou být vyšší než v předchozích letech, a to mezi 19 až 39 tisíci korunami. Šetření proběhlo těsně před nástupem podzimní vlny koronaviru. Počet firem, které odměny zaměstnancům vyplatí, tak bude pravděpodobně ještě nižší.

Do šetření se zapojilo 743 mikro, malých, středních i velkých podniků, zástupci všech hlavních odvětví ze všech krajů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…