Hospodářská komora: Zákon o prodejní době neodůvodněně zasahuje do liberálního podnikatelského prostředí

15.09.2015 17:20

Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna opakovaně odložila projednávání návrhu zákona o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě a dnes jej opět zařadila do svého programu jednání, Hospodářská komora České republiky shrnuje své stanovisko k zákonu.

Hospodářská komora: Zákon o prodejní době neodůvodněně zasahuje do liberálního podnikatelského prostředí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Jakákoliv regulace prodejní doby zákonem je neodůvodněným zásahem státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů. Přesto se stát chystá rozhodovat o tom, kdy a kam občané mají chodit nakupovat a kdo z podnikatelů smí nebo nesmí o víkendech a státních svátcích pracovat. Právě k tomu totiž směřuje nový zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který dnes v prvním čtení projednává Poslanecká sněmovna. Hospodářská komora ČR zákon považuje za neodůvodněný zásah do liberálního podnikatelského prostředí a za jeden z pokusů vedoucích k jeho umělé regulaci.

„Omezuje svobodu podnikání a spotřeby, která v této společnosti za 25 let už dost zakotvila a zdomácněla,“ reaguje v souvislosti s návrhem na úpravu prodejní doby z pera některých senátorů ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Takováto právní norma půjde nejen proti občanům – zákazníkům a jejich zájmům, a to včetně snížení jejich komfortu, ale samozřejmě i proti obchodníkům. Protože stát chce omezit prodej v provozovnách větších než 200 m2, regulace dopadne na 80 % obchodů v zemi a především na velké řetězce. Předkládaný zákon tak diskriminuje některé obchodníky, kterým stát nařídí omezit otevírací dobu, zatímco jiné zvýhodní. Zákon v konečném důsledku nechrání dokonce ani zaměstnance.

„Někteří politici a odbory v zákoně údajně vidí podporu sladění pracovního a rodinného života. Zaměstnanci v prodejnách menších než dvě stě metrů čtverečních je ale nějak nezajímají,“ poukazuje na jednu z absurdit zákona Minčič. Stát novou regulací samozřejmě připraví zaměstnance a sezónní pracovníky o příplatky za práci o svátcích a v noci. „Pro mnoho z nich je naopak práce o svátcích příležitost, jak si díky příplatkům vydělat více peněz,“ poznamenal ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

Podle jeho názoru s velkou pravděpodobností dojde ke ztrátám na tržbách. Neoddiskutovatelný je i dopad na oblast cestovního ruchu, turisté se samozřejmě nepohybují pouze v oblasti letišť či vlakových a autobusových nádraží, nakupují potraviny a další věci stejně jako kdokoli jiný. Někteří lidé tráví volný čas i rodinným nákupem v obchodních centrech. „Můžeme nad tím ohrnovat nos, ale nakonec jsou lidé svobodní a mohou si zvolit trávení volného času, jak chtějí,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…