Hospodářská komora kvůli zákazu prodeje o svátcích zahájí s poslanci konzultace, aby se případně obrátili na Ústavní soud

15.04.2016 18:03

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, kterým poslanci chtějí zakázat prodej o státních svátcích, byť v mírnější verzi, je zbytečnou, umělou a diskriminační regulací. Hospodářská komora ČR proto zahájí konzultace s poslanci, aby prověřili diskriminační prvky zákona a případně podali k Ústavnímu soudu podnět k jeho přezkoumání.

Hospodářská komora kvůli zákazu prodeje o svátcích zahájí s poslanci konzultace, aby se případně obrátili na Ústavní soud
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Nezáleží na tom, zda se jedná o sedm dní, tři a půl dne nebo jeden den. Nařizováním kdy a kam můžeme chodit nakupovat a kdo může a nemůže o svátcích podnikat, nejenže jdou poslanci proti trendům v Evropě, zákon neustojí ani argument podpory sladění pracovního a rodinného života, protože selektivně budou uzavřené jen kamenné prodejny, které mají prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Podle něj je samozřejmě lepší, že došlo k omezení počtu dní ze sedmi na 3,5 dne, nicméně to nic nemění na zásadních výhradách, které Hospodářská komora ČR má k principu samotné regulace. Podnikatelé totiž nebudou rovnoprávní z hlediska velikosti prodejní plochy, stejně tak ale i zaměstnanci, protože třeba ti z menších prodejen nejsou podle poslanců hodni toho, aby mohli trávit svátky doma s rodinou.

„Když už bude jednou takový zákon přijat, vytváří se riziko jeho budoucího rozšíření na další dny – tak jako jsme dneska svědky vzájemného trumfování v navrhování dnů, které mají být označovány za dny pracovního klidu, může se stát, že se poslanci budou předbíhat, které další svátky a dny zahrnou do tohoto nového zákona,“ varuje také Dlouhý před možnými budoucími dopady zákona.

Úplný legislativní proces ještě neproběhl, nicméně Hospodářská komora ČR v tuto chvíli zahájí konzultace s poslanci, kteří hlasovali proti návrhu, aby argumenty podnikatelské veřejnosti prověřili a případně se obrátili na Ústavní soud ohledně přezkoumání možných prvků diskriminace, na které Hospodářská komora ČR v průběhu celého legislativního procesu soustavně upozorňovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…