Hospodářská komora odmítá rozpočtové škrty výdajů na obranu

10.12.2020 13:54

V souvislosti s aktuálně projednávaným zákonem o státním rozpočtu na příští rok Hospodářská komora odmítá škrty ve výdajích na obranu.

Hospodářská komora odmítá rozpočtové škrty výdajů na obranu
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Kromě toho, že se Armáda ČR výrazně podílí na pomoci obyvatelstvu i firmám v době pandemie covidu-19, je nezbytné, aby obranné složky ČR v příštích letech výrazně investovaly do nového moderního vybavení a byly tak schopny plnit své úkoly i spojenecké závazky. Tyto investice také pomohou tuzemskému obrannému průmyslu. Zachování výše výdajů na obranu na dnešním jednání podpořili členové Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. O podobě státního rozpočtu pak bude zítra ministryně financí Alena Schillerová diskutovat s vedením KSČM.

Návrh rozpočtu pro příští rok v kapitole ministerstva obrany počítá s 85,3 mld. Kč. Komora apeluje na zákonodárce, aby se tato částka nesnižovala, jak mj. při jednání sněmovního rozpočtového výboru navrhovali poslanci KSČM. „Armáda v tomto roce opět prokázala své schopnosti a svoji flexibilitu v nasazení v boji s pandemií koronaviru. Pokud by rozpočet resortu obrany klesl o 10 miliard korun, hrozí armádě, že bude zaostávat za svými kolegy z okolních států v pořizování a modernizaci své výzbroje. Zastaví se mnohé připravované i již realizované modernizační projekty, a dojde tím i ke snížení podílu domácího obranného průmyslu na těchto projektech, což bude mít nepříznivý dopad na příjmy státního rozpočtu a zaměstnanost,“ upozorňuje předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík.

Komora zároveň připomíná spojenecký závazek České republiky jako člena NATO, že její výdaje na obranu nemohou klesat, právě naopak. „Pokud chceme být platnými členy Severoatlantické aliance, nemůžeme z obrany dělat rozpočtového otloukánka. Globální hrozby ze světa s koronavirem nevymizely a naše ozbrojené složky musí mít dostatek prostředků na svoji modernizaci. Oceňuji proto slova premiéra Andreje Babiše i ministra obrany Lubomíra Metnara, kteří škrty armádního rozpočtu zásadně odmítají,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora zároveň připomíná, že vyšší rozpočet na obranu znamená i větší šanci pro tuzemský obranný průmysl, který se, podobně jako ostatní sektory ekonomiky, vyrovnává s dopady koronavirové krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…