Hrad: Stanovisko Kanceláře prezidenta republiky

26.08.2021 17:42

Prezident republiky Miloš Zeman požádal již v roce 2018 ředitele BIS plk. Michala Koudelku o poskytnutí informace, zda použitím zpravodajských prostředků či shromažďováním informací Bezpečnostní informační službou proti pracovníkům Kanceláře prezidenta republiky, resp. spolupracovníkům prezidenta republiky byla zjištěna konkrétní bezpečnostní rizika pro Českou republiku v rámci zákonné působnosti BIS. V rozporu se zákonem nedostal prezident republiky na svoji otázku do dnešního dne odpověď. Zároveň prezident republiky nebyl ředitelem BIS upozorněn na žádná bezpečnostní rizika ve svém okolí. Průkazný je v tomto smyslu obsah korespondence mezi prezidentem republiky, předsedou vlády a ředitelem BIS z let 2018 až 2021. Dosavadní průběh vede k závěru, že pan Koudelka dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky BIS zneužívá ke shromažďování informací pro svoji osobní potřebu.

Hrad: Stanovisko Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta na Pražském hradě

Právo prezidenta republiky a vlády na úplné informace o činnosti zpravodajských služeb významně omezuje riziko návratu k praktikám totalitní Státní bezpečnosti před rokem 1989. Hlava státu není při komunikaci se zpravodajskou službou odkázána na komisi pana poslance Bělobrádka, pracující pouze s těmi informacemi, které se jí ředitel BIS uvolí poskytnout. Za činnost zpravodajských služeb odpovídá podle zákona vláda, která také činnost zpravodajských služeb kontroluje, má právo zpravodajské služby úkolovat v souladu s jejich působností a má právo na informace o jejich činnosti, a to bez omezení. Podle zákona je postavení prezidenta republiky v otázkách úkolování a nároku na informace zpravodajských služeb totožné s postavením vlády, přičemž prezident republiky zpravodajské služby úkoluje s vědomím vlády. Prvořadým úkolem demokratického státu je zajistit, aby zpravodajské služby využívaly své mimořádné pravomoci jen v nezbytně nutné míře a vždy v souladu se zákonem.

Při kontrole zákonnosti využívání zpravodajských prostředků je důležitý nejen případný souhlas předsedy senátu Vrchního soudu s významným zásahem do základních práv a svobod občanů, ale také pravdivé odůvodnění žádosti k použití zpravodajské techniky a následné splnění podmínek, za nichž byl souhlas udělen. Zásadní je otázka, zda v BIS nakládají se shromážděnými informacemi v souladu se zákonem a zda informují oprávněné adresáty, tj. prezidenta republiky a vládu. Jinak hrozí vážné nebezpečí, že výsledky činnosti BIS slouží například k osobnímu vydírání, politickým hrám nebo k cíleným mediálním únikům.

Kancelář prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…