Hvězdný Gregory Porter se v březnu vrátí do Prahy

04.12.2012 10:19

Do Prahy se po nezapomenutelném dvojkoncertu vrátí zpěvák Gregory Porter – stane se tak 14. března v Paláci Žofín v rámci již zavedeného Jarního GALA pro Struny podzimu.

Hvězdný Gregory Porter se v březnu vrátí do Prahy
Foto: SMART Communication
Popisek: Gregory Porter

Majitel hebkého, ale i důrazně energického, gospelově-soulového barytonu tentokrát před publikum předstoupí s rozšířenou doprovodnou kapelou a programem, který vzniká exkluzivně pro tento slavnostní večer. Porterův návrat jistě ocení fanoušci, kteří v nabitém Lucerna Music Baru na Strunách podzimu zažili magické jiskření, i ti, kteří se nedostali ani na jeden z vyprodaných koncertů.

„Gregory Porter oplývá výjimečným talentem, nesmírně citlivým přístupem k jazzu i práci s hlasem a jeho zářná kariéra den ze dne strmě stoupá vzhůru. O to více jsem potěšen, že souhlasil s brzkým návratem na Jarní GALA pro Struny podzimu,“ říká umělecký ředitel festivalu Struny podzimu Marek Vrabec, podle nějž je Porter nepřehlédnutelným fenoménem.

Zpěvák a skladatel Gregory Porter je jedním z nejžádanějších jazzových zpěváků současnosti. Svědčí o tom jeho diář zaplněný koncerty na prestižních pódiích i festivalech. Na svém kontě má pouze dvě alba a svou sólovou dráhu zahájil teprve nedávno, ale stihl posbírat nominace na prestižní ocenění včetně Grammy a vysloužil si nadšení kritiky, publika i pěveckých kolegů, kteří oceňují bravurní vokální projev i autorský rukopis, ale i intelektuální přesah. Není divu, že se z obdivu k Porterovi vyznávají i jazzové divy Dianne Reeves a Dee Dee Bridgewater, protagonistky předchozích Jarních GALA.

Vstupenky na koncert Gregoryho Portera na Jarním GALA pro Struny podzimu je možné zakoupit od dnešního dne v síti Ticketpro a on-line na www.strunypodzimu.cz ve dvou cenových kategoriích, a to 900 a 1 400 Kč. V ceně vstupenky je welcome drink před začátkem koncertu. Více na www.strunypodzimu.cz.

Výtěžek z koncertu bude stejně jako v předchozích letech využit k financování nadcházejícího ročníku festivalu Struny podzimu. Každý, kdo si zakoupí vstupenku, tak podpoří festival, a navíc získá jedinečný hudební zážitek. „S Jarním GALA pro Struny podzimu vstupujeme do čtvrtého ročníku. Nesmírně si ceníme trvalého zájmu i podpory ze strany festivalových donátorů i příznivců. A jsme rádi, že se nám podařilo vytvořit tradici, díky které se nám daří získávat zájem finančních partnerů pro další festivalový ročník, potkat se s naším věrným publikem i v jarních měsících a zároveň upozornit na význam individuálního dárcovství v kultuře,“ dodává Dana Syrová, výkonná ředitelka festivalu Struny podzimu. V minulosti na Jarním GALA pro Struny vystoupili ve vyprodaných sálech Obecního domu Bobby McFerrin, Dee Dee Bridgewater a Dianne Reeves.

Hudební svět v kategorii jazzového vokálu dlouho nezažil takový rozruch. Jen málokomu z muzikantů se podařilo po necelém roce od vstupu na sólovou dráhu dosáhnout s debutovým albem na nominace na Grammy. Na letošních Jazz Awards si Gregory Porter vysloužil nominaci na nejlepšího jazzového zpěváka roku. Jeho raketový start potvrzují i statistiky prodeje sólové prvotiny Water a letošní novinky s názvem Be Good, která ihned zabodovala v mezinárodních jazzových žebříčcích a vysloužila si plejádu pochvalných kritik.

Zpočátku se zdálo, že osud Porterovi rozdal špatné karty: vyrůstal bez otce a v mládí musel kvůli závažnému úrazu přerušit sportovní kariéru. Díky své matce ale v raném dětství velmi silně přilnul k hudbě Nata Kinga Colea, dokonce tak náruživě, až na čas uvěřil, že slavný zpěvák je jeho otec. Ostatně Coleův vliv je v Porterově tvorbě patrný dodnes.

Po odchodu z vrcholového sportu začal vystupovat v jazzových klubech, kde došlo k setkání s klavíristou, saxofonistou a skladatelem Kamau Kenayatta, které předurčilo jeho další životní kroky. Právě díky Kenayattovi se dostal k muzikálovému herectví a ztvárnil mimo jiné titulní roli v úspěšném muzikálu It Ain't Nothin' But the Blues. Porter se prosadil i jako autor, a to poloautobiografickým muzikálem s názvem Nat King Cole and Me, ve kterém líčí svůj příběh z dětství.

Vybaven zkušenostmi z muzikálu a čilého koncertování po klubech si Porter rychle získal respekt svých zkušenějších a slavnějších kolegů v čele s Wyntonem Marsalisem a Jammiem Cullumem, s nimiž příležitostně spolupracuje či vystupuje. A to byl již krůček k sólové dráze, kterou zahájil teprve v roce 2010, a jazzovou scénu vzal doslova útokem. Přestože stále můžeme hovořit o začátku Porterovy kariéry, do Prahy v březnu zavítá hudebně vyzrálá osobnost, která bude podobu současného jazzu utvářet ještě hodně dlouho…

Letošní sedmnáctý ročník Strun podzimu byl opět ve znamení hvězdných jmen i objevných zážitků s originálními žánrovými přesahy ve vyprodaných koncertních sálech. Během podzimních týdnů se představily osobnosti současné mezinárodní hudební scény na poli vážné hudby, jazzu i world music, které publikum ocenilo bouřlivými ovacemi. Festivalový program přilákal na 10 000 návštěvníků. Vrcholem festivalu byl bezesporu koncert jazzového velikána Sonnyho Rollinse, který díky Strunám podzimu zavítal do Čech po dlouhých 30 letech a jehož koncert se nesmazatelně zapsal do naší hudební historie.

Jednou z aktivit Strun podzimu je i podpora hudebního vzdělávání, v rámci letošního benefičního projektu se opět podařilo získat 100 000 Kč na zahraniční stipendium pro vybraného mladého jazzového umělce.

Hlavní mediální partner: Hospodářské noviny

Mediální partneři: Harmonie, Radio 1, Dopravní podnik hl.m. Prahy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…