Hygienická stanice Praha: Děti do pěti let by neměly sedět u obrazovek déle než hodinu denně

19.05.2019 17:15

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP") upozorňuje především rodiče malých dětí na nedávno vydané doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) týkající se denního režimu u dětí mladších pěti let. Jde o vůbec první takové doporučení, které WHO oficiálně publikovala. Doporučení obsahují například radu, aby v prvních dvou letech života dítě nevysedávalo před televizní obrazovkou či nehrálo počítačové hry, v dalších třech letech by dle názoru WHO takové aktivity neměly zabírat více než hodinu denně. WHO naopak vyzdvihuje význam pohybu a kvalitního spánku pro zdravý vývoj těch nejmladších.

Hygienická stanice Praha: Děti do pěti let by neměly sedět u obrazovek déle než hodinu denně
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Mezi prvními a pátými narozeninami doporučuje WHO dětem nejméně tři hodiny fyzických aktivit denně. V rámci sedavých aktivit by rodiče měli upřednostňovat čtení či vyprávění příběhů před televizí a interakcí s jinými technologiemi. Dětem ve věku tří až čtyř let doporučuje WHO deset až 13 hodin kvalitního spánku denně, těm mladším ještě více.

"Aby se v průběhu svých životů mohlo co nejvíce lidí těšit dobrému zdraví, je nejlepší začít uplatňovat správné zásady ihned od narození dítěte," podotkl Dr. Tedros Adhanom Ghebrejyesus, generální ředitel WHO. "Rané dětství je obdobím rychlého rozvoje a dobou, kdy správně uplatňované vzory v rodině mohou být využity pro co nejlepší zdravotní vývoj dětí. Zdravotní přínos je takto největší," doplnil.

"Rozvíjení fyzických aktivit, omezování sedavého času a zajištění kvalitního spánku u mladých dětí zlepší fyzické a mentální zdraví a pomůže předejít dětské obezitě a s ní spojeným onemocněním, která se objevují později," řekla expertka z WHO Dr. Fiona Bull.

Zásady WHO pro nejmenší děti vytvářel panel expertů, přičemž zohledňoval dopady nedostatečného spánku či pasivního životního stylu na zdraví.

Zpráva WHO také uvádí, že nedodržování doporučení stran fyzické aktivity má ročně ve světě na svědomí přes pět milionů úmrtí ve všech věkových kategorích. Téměř čtvrtina dospělých a 80 procent dospívajících údajně nemá dostatek pohybu.

Celé doporučení Světové zdravotnické organizace (v angličtině) najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…