Jde o dobu, kdy tento dozor vykonávaly výhradně orgány ochrany veřejného zdraví - krajské hygienické stanice. HSHMP je útočnou a arogantní dikcí tiskové zprávy SZPI vůči orgánům ochrany veřejného zdraví v okamžiku, kdy hygienici v celé České republice již více než rok, s vypětím všech fyzických i psychických sil, řeší složitou epidemiologickou situaci onemocnění covid-19, zaskočena a pobouřena.
Z pohledu HSHMP jde o naprosto bezprecedentní útok, vedený zřejmě snahou uzurpovat si za každou cenu státní dozor nad provozovnami poskytujícími stravovací služby. Na prosazení daného cíle je přitom tento orgán veřejné správy ochoten použít i metody založené na nepravdách a manipulacích. HSHMP je bytostně přesvědčena, že takové metody by orgány veřejné správy v komunikaci rozhodně neměly používat.
HSHMP k datu 17. 3. 2021 provedla aktualizaci a doplnění své původní tiskové zprávy z 16. 3. 2021
o další zajímavé a podložené údaje z roku 2019, které dokládají, že dozor prováděný SZPI v pražských provozovnách stravovacích služeb zdaleka nedosahuje takové úrovně, jak SZPI ve svých tiskových výpadech vůči orgánům ochrany veřejného zdraví – krajským hygienickým stanicím popisuje.
V době aktuálního, za poslední rok již několikátého nouzového stavu, kdy jsou provozovny poskytující stravovací služby v převážné míře uzavřeny nebo mají velmi omezený provoz, je přesto vytíženost hygieniků výživy maximální. Mimo běžných kontrol jsou totiž hygienici výživy plně zapojení do trasování nových pozitivních covid-19 případů. Z logiky věci plyne, že dozorem nad stravovacími službami nemohou být plně vytíženi ani inspektoři SZPI.
Na aktuálním přístupu SZPI dále zaráží fakt, že místo nabídky na výpomoc hygienikům, kterou v praxi realizuje hned několik dalších subjektů veřejné správy, SZPI naopak přichází s nevybíravými veřejnými útoky vůči hygienikům ve snaze zvýšit své pravomoci. Na tomto místě proto HSHMP děkuje kolegům a kolegyním z Celní správy ČR, Magistrátu hlavního města Prahy či Státního úřadu inspekce práce. Tyto instituce oproti SZPI pražským hygienikům v dnešní opravdu těžké době nabídly skutečnou pomoc zapojením části svých zaměstnanců do trasování kontaktů osob, u kterých se potvrdilo onemocnění covid-19.
Velmi nerada a výhradně pouze vzhledem ke včerejší tiskové zprávě SZPI dehonestující úroveň dozoru vykonávanou krajskými hygienickými stanicemi, přidává HSHMP vlastní zkušenost vyplývající z kontrol provozoven, které jsou již od roku 2015 v dozoru SZPI. Tyto zkušenosti pražští hygienici zjistili při došetřování podnětů na zdravotní potíže nebo alimentární nákazy v provozovnách stravovacích služeb spadajících do dozoru SZPI.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva