Hygienická stanice hl. m. Prahy: Proti pneumokokem vyvolanému zápalu plic existuje očkování

17.01.2018 17:58

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) jako věcně a místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví v Praze doporučuje veřejnosti preventivní očkování proti onemocněním, jejichž původcem může být bakterie Streptococcus pneumoniae.

Hygienická stanice hl. m. Prahy: Proti pneumokokem vyvolanému zápalu plic existuje očkování
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Mezi nejčastější onemocnění, které pneumoková bakterie způsobuje, patří zápal plic.  Infekce se přenáší převážně vzdušnou cestou. K nejohroženějším skupinám patří chronicky nemocní a starší lidé a děti do 5 let. Očkování proti pneumokovým infekcím patří z hlediska prevence mezi nejúčinnější opatření.

Podle oficiálních statistik, které má HSHMP k dispozici v Praze v roce 2017 onemocnělo na pneumokokem vyvolaná onemocnění celkem 38 osob. Jednalo se o stejný počet žen i mužů. Pneumokokové bakterie mohou kromě zápalu plic vyvolat i další onemocnění, například zánět mozku, nebo celkovou otravu organismu. V roce 2017 bylo v Praze oficiálně zaznamenáno 5 případů pneumokokového zánětu mozku, 2 onemocnění zápalem plic a v 31 případech se jednalo o sepsi - otravu organismu.

Poměrně nízký počet nemocných zápalem plic, jehož příčinou je pneumokoková bakterie, vykazovaný v oficiálních statistikách je způsoben tím, že lékaři ne u všech nemocných, u kterých zápal plic diagnostikují, provádějí také příslušná vyšetření. Nicméně klinická praxe v Česku i ve světě jednoznačně potvrzuje, že bakterie Streptococcus pneumoniae je celosvětově nejčastější příčinou bakteriálního zápalu plic a to mezi všemi věkovými skupinami. V přepočtu na 100.000 obyvatel je v Evropě a Severní Americe ročně evidováno průměrně od 30 do 100 nemocných.

Nástup samotného onemocnění bývá velmi rychlý. První příznaky invazivního pneumokokového onemocnění jsou podobné chřipce – teplota, zimnice, třesavka, kašel s tvorbou hlenu, bolesti hlavy, zvracení, u malých dětí i křeče. Právě proto jsou pneumokoková onemocnění velmi zrádná. Pneumokok postihuje jednotlivé orgány a způsobuje závažné záněty středouší, těžké zápaly plic i pneumokokové meningitidy. Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. Zvláště u malých dětí a starších osob může mít onemocnění velmi závažný průběh. Důležité je včas vyhledat lékaře, který nasadí efektivní léčbu.

U oslabených jedinců může nákaza v extrémních případech končit až fatálně. V důsledku pneumokokové nákazy v Praze v roce 2017 zemřelo 7 osob, z nichž 5 bylo starších 70 let. Důraz na preventivní očkování je proto na místě.

Ochrana proti vzdušným nákazám je téměř nemožná, chrání pouze očkování. To je pro určité skupiny obyvatel hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Od 1. ledna 2018 se díky změnám v legislativě spektrum osob, kterým je očkování proti pneumokokovým nákazám hrazeno rozšířilo. 

U tohoto očkování je možné nově uhradit také dvě dávky základního očkování pro kojence ve věku do sedmého měsíce věku dítěte. Nově se zavádí úhrada očkování u vybraných, chronicky nemocných, rizikových skupin pacientů bez ohledu na věk. Novinkou je také zavedení úhrady takové vakcíny proti pneumokokovým onemocněním u osob ve věku 65+, kterou schválí Ministerstvo zdravotnictví ČR na základě doporučení Národní imunizační komise (NIKO). Pravidelné očkování proti pneumokokovým nákazám mohou bezplatně absolvovat rovněž klienti v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory, v indikovaných případech také klienti domovů pro osoby se zdravotním postižením a domovů se zvláštním režimem. Na očkování proti pneumokokovým nákazám navíc přispívají svým klientům mladším 65 let v rámci preventivních programů některé zdravotní pojišťovny.

Na základě výše uvedeného se proto HSHMP rozhodla apelovat na pražskou veřejnost, doporučuje očkování a pro bližší informace doporučuje HSHMP, aby se zájemci obrátili na svoji zdravotní pojišťovnu s žádostí o další informace.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…