IPR Praha: Urbanisté promění vysočanské Náměstí OSN. Zeptají se obyvatel

09.02.2016 18:15

Tramvajovou trať v ulici Sokolovská – Kolbenova čeká rekonstrukce. Spolu s tím by se měla proměnit i přilehlá veřejná prostranství.

IPR Praha: Urbanisté promění vysočanské Náměstí OSN. Zeptají se obyvatel
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Pokud víme, že se někde chystá rekonstrukce tramvajové trati, opravy vozovky, případně údržba inženýrských sítí, snažíme se to spojit i s celkovou úpravou dané ulice,“ říká Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR). „Je to příležitost zkvalitnit veřejný prostor – odstranit nejrůznější bariéry, lépe uspořádat zastávky MHD nebo třeba rozšířit chodníky.“

Urbanisté z IPR proto připraví koncepční studii, díky níž by mělo vzniknout místo příjemné pro pohyb i pro pobyt. „Důležité je, aby studie zohledňovala potřeby místních obyvatel. Proto pořádáme různá setkání, kde se názory místních snažíme zjistit,“ vysvětluje Hlaváček. V minulém roce proběhla podobná „participační setkání“ v rámci přípravy rekonstrukce Vinohradské, Bělohorské nebo třeba Táborské ulice.

Náměstí OSN je velmi komplikovaný prostor. Nejde ani o náměstí v pravém slova smyslu, jako spíš o křižovatku, do níž ústí pět ulic: Sokolovská, Freyova, Kolbenova, Pod Pekárnami a Jandova. Koncepční studie by se však neměla věnovat jen prostoru náměstí OSN, ale i přilehlým ulicím, kterými vedou významné pěší trasy – například ulici Paříkova, která vede k vlakové stanici Vysočany. Místní se mohou dočkat třeba posunu zastávek tramvaje, výměny povrchů ulic či doplnění městského mobiliáře.

Zapojení občanů bude mít dvě fáze. V první, která proběhne v únoru 2016, budou urbanisté zjišťovat, jak obyvatelé hodnotí současný stav veřejného prostoru a co jim na náměstí OSN chybí. V druhé fázi, která proběhne na jaře 2016, budou mít občané možnost zkonzultovat a okomentovat návrh studie zaměřené na úpravu uspořádání a vybavení veřejných prostranství.

Urbanistická procházka

13. 2. 2016 | 14.00 hodin | sraz před podchodem k nádraží Vysočany, ul. Podnádražní
Projděte se spolu s urbanisty z IPR Praha a pomozte zhodnotit současný stav veřejných prostranství náměstí OSN.

Sousedské setkání nad mapou

15. 2. 2016 | 18.00 hodin | jídelna Gymnázia Špitálská, Špitálská 2
Přijďte spolu s urbanisty z IPR Praha diskutovat o stavu veřejných prostranství náměstí OSN.

Událost na Facebooku

Více informací na www.iprpraha.cz/namestiosn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…