IceWine du Monde 2014: Velkou zlatou medaili soutěže obdrželo hned devět vzorků

01.09.2014 13:40

Mezinárodní soutěž ledových, slámových a ostatních sladkých vín IceWine du Monde zná své vítěze. Velké zlaté medaile si ze soutěže konané pod záštitou Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) odneslo hned v 9 soutěžních vzorků. Nejvyššího počtu bodů dosáhla vína z kanadského vinařství Peller Estates Winery a od českých výrobců Vinařství Josef Valihrach, s. r. o. a CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a. s Odbornou část soutěže doprovází Open Air Festival pro návštěvníky, který bude i po celou neděli přístupný zdarma.

IceWine du Monde 2014: Velkou zlatou medaili soutěže obdrželo hned devět vzorků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Odborné degustace přihlášených vzorků vín probíhaly v prostorách zámku Lednice na Moravě během pátku a soboty. Celkem 20 degustátorů z 8 zemí ochutnalo postupně 69 vzorků vín, které soutěžily v kategoriích ledových vín, slámových vín, výběrů z bobulí a cibéb a v kategorii ostatních sladkých vín. V jedné z hodnoticích komisí nechyběla ani chorvatská degustátorka a delegátka OIV Ivana Alpeza: „Budu mluvit jménem všech degustátorů, když poděkuji za pozvání. Hodnocení bylo velmi náročné, ale velmi krásné.“

Nejsilnější konkurence přihlášených soutěžních vzorků byla v kategorii ledových vín, v níž soutěžilo 38 vzorků. 93,25 bodů ze stobodové hodnoticí škály obdržela shodně vína od kanadského výrobce Peller Estates Winery – Peller Estates Oak Aged IceWine (ročník 2013) a Ryzlink rýnská (ročník 2001) z Vinařství Josef Valihrach, s. r. o. Velká zlatá medaile určená vzorkům s 92 a více body neunikla ani výrobcům ZNOVÍN ZNOJMO, a. s. (dva Ryzlinky rýnské), slovenskému výrobci Terra Parna/Zenagro s. r. o. (Alibernet – páty rádek), kanadské vinařství bodovalo i s vínem Peller Estates Riesling Icewine z roku 2012. Zlaté medaile si v kategorii ledových vín rozdělilo 6 soutěžních vzorků.

V kategorii slámových vín byly přiděleny tři zlaté medaile, nejvyššího bodového ohodnocení dosáhla Pálava z vinařství PPS AGRO Strachotín, a. s. V kategorii výběrů z bobulí a výběru z cibéb byly uděleny 3 Velké zlaté medaile. Nejvyššího počtu bodů dosáhl Muškát moravský z CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a. s (93, 25 bodů), dvě velké zlaté medaile putovaly i do německého vinařství Becker-Das Weingut (vzorky Ortega z let 2008 a 2011.

V kategorii ostatních sladkých vín byla udělena jedna stříbrná medaile.

Mezinárodní soutěž ledových, slámových a ostatních sladkých vín IceWine du Monde uspořádala Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism letos počtvrté. „Lednicko-valtický areál zařazený na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je architektonicky i geograficky zcela unikátní místo. Soutěž s mezinárodním renomé je další příležitostí, jak turistům mířícím nejčastěji do Prahy nabídnout alternativu pro trávení jejich dovolené v ostatních regionech České republiky. Gastroturistika a vinná turistika je trendem, kterého můžeme využít, chceme-li cestovní ruch diverzifikovat do všech krajů České republiky“, dodává generální ředitel agentury CzechTourism Ing. Rostislav Vondruška.

Pro návštěvníky IceWine du Monde 2014 je v sobotu a v neděli připraven bohatý doprovodný Open Air Festival. Vstupné na festival je zdarma, program láká na gastroshow kapitála kuchařského týmu Československého svazu kuchařů Jiřího Krále, divadelní i pohybová vystoupení. I během neděle bude možné ochutnávat soutěžní vína a zapojit se do laické hodnotitelské soutěže, a soutěžit o ceny s vinnou tematikou.

Nedělní program zahájí v 10 hod divadlo eMILLION pohádkou Princezna se zlatou hvězdou, odpoledne se divákům představí mimo jiné kapela vystupující na chůdách, finalistka soutěže HLAS ČeskoSlovenska Vendula Příhodová, netradiční cimbálová kapela Medicimbal či Rebelové rokenrolu. I v neděli je pro návštěvníky připravena vědomostní soutěž, v jejímž rámci se v 17 hodin podělí 10 vylosovaných výherců o hlavní ceny.

IceWine du Monde 29. 8. – 31. 8. 2014, zámek Lednice na Moravě

www.icewine-du-monde.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…