Inflace v únoru lehce nad prognózou ČNB

10.03.2015 15:44

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v únoru 2015

Inflace v únoru lehce nad prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2015 meziročně o 0,1 %.

Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v únoru meziročně nepatrně poklesly. Inflace se tak stále nachází hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB.

Celková meziroční inflace byla v únoru lehce nad očekáváním ČNB. Regulované ceny v meziročním vyjádření v únoru – podobně jako v lednu – mírně vzrostly, zatímco prognóza předpovídala jejich slabý meziroční pokles. Ve stejném směru působil v uvedeném období i o něco mírnější než očekávaný meziroční pokles cen pohonných hmot. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v únoru rovněž nepatrně vyšší, než očekávala prognóza. Naopak ceny potravin v únoru meziročně poklesly o něco výrazněji oproti prognóze ČNB. Dopady změn nepřímých daní se pak v únoru 2015 vyvíjely zcela v souladu s prognózou ČNB.

Zveřejněná data i nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace spojené s propadem poptávky. Promítání oslabeného kurzu koruny do inflace prostřednictvím dovozních cen doznívá, kurz ale nadále přispívá k růstu domácí ekonomiky, která působí směrem ke zvyšování cen. Stávající prognóza ČNB očekává, že se celková i měnověpolitická inflace budou v roce 2015 pohybovat okolo nulových, resp. mírně záporných hodnot a k jejich následnému zvýšení ke 2% cíli dojde během roku 2016. Celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se aktuálně vytrácejí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit vede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. Toto jejich protiinflační působení odezní až počátkem roku 2016. Směrem ke zvyšování cen bude naopak na celém horizontu prognózy působit pokračující růst domácí ekonomické aktivity a pozvolna zrychlující dynamika mezd.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…